Dtum
Login with Facebookk
1923 | December

A haj

A legutolsó divat szerint fésülködö urak és hölgyek bizonyára nem is sejtik, hogy milyen nagy szerepet játszott régebben az emberek életében a hajzat. Például a keltáknál csak nemes ember viselhetet bajuszt és hajat, más népeknél szigoru büntetés és megszégyenítés számba ment, ha hajlevágásra ítéltek valakit.

A magyaroknál, Szent István idejében, ez volt a vasár- és ünnepnapi templomozás elmulasztásáért járó fenyítés. A régi németek államellenes izgatásért, a gótok boszorkányság és varázslás büntettéért sújtották hajlevágással a gyanusítottakat. Szerbiában viszont olyan nagy tiszteletben állt a szakáll, hogy ha valaki bosszuból kihúzott néhány szálat ellensége szakállából, büntetésből levágták kezét. Tiszteletben tartották a hajat az izlandiaiak, mert Thorlak püspök hajára esküdtek, a régi német nők eskü elmondása közben megérintették hajukat.

A haj minőségéből a jellemre is szoktak következtetni. Például: kemény, vastagszálu haj a makacsság, sima fényes baj pedig a türelem jele.A hullámos fürtök észbeli kiválóságot és mulatni vágyást jelentenek. A kopasz fej általánosságban élénken mükődő szellemi képesség, Idő előtt megőszült haj főleg emberbarátoknál fordul elő, de nem csak melegen érző szívről, hanem lelki és testi szenvedések, kínzó gyötrődések, megerőltető szellemi munkáról tanúskodik. Sürü, nem őszülő haj, nyugodt, harmonikus élet bizonysága.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A haj Szent István király Indiánok
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98