Dtum
Login with Facebookk
1923 | Január

Egy előkelő uriasszony megszökött egy ápolóval a lipótmezei tébolydából

Együttesen kirabolták a 85 éves nagymamát.

A Hétfői Hirlap tudósítójától.

Egy előkelő fővárosi orvos felesége, dr. K. K.-né született Szendeffy Margit két év előtt olyan magatartást tanusított, hogy hozzátartozói jónak látták a lipótmezei elmegyógyintézetben elhelyezni. K. K.-né egy szép napon, 1921 október 19-én délután eltünt a tébolydából.

 

Azonnal házivizsgálatot tartottak és rövidesen tisztázták is s szökés körülményeit. Szendeffy Margit összebeszélt az egyik ápolóval, egy Bajzák Lajos nevű 18 éves fiatalemberrel és rávette az ápolót, hogy szökjenek meg együtt. Az ápoló eleinte vonakodott résztvenni a szöktetésben, később azonban mégis beleegyezett. Szendeffy Margit ugyanis annyi mindent igért a ápolónak, hogy a fiatalember végre is engedett a kapacitásnak.


A Lipótmezőről való szökés meglehetősen simán ment végbe. Nem vette észre senki sem távozásukat, amikor pedig rájöttek, hogy Szendeffy Margit hiányzik, az asszony, meg az ápoló már messze jártak.


Októberben rövidek már a napok, korán sötétedik és igy a tébolydából való megszökés minden feltünés nélkül történt. A szökevények első utja Szendeffy Margit nagyanyjához egy 85 éves öreg asszonyhoz vezetett. Özvegy Hummer Nándornénak hivják a nagymamát, aki nem kis meglepetéssel látta belépni Akácfa-utca 63. szám alatti lakásába unokájá.

 

Szendeffy Margit elmondta nagyanyjának, hogy az igazgatóság engedelmével jött ki a lipótmezei intézetből, hogy férjétől, dr. K. K. gyógyintézet orvostól ruháit elhozza. Arra kérte a nagyanyját, hogy mivel most már késő van és férjéhez csak reggel mehet, tölthesse nála az éjszakát. Az öreg asszonyt rossz sejtelmek gyötörték és eleinte nem akarta azt megengedni. Szendeffy Margit hosszasan könyörgött nagyanyjának és mert másik unokája, a véletlenül ottartózkodó Szendeffy János müegyetemi hallgató is kérte, végül beleegyezett, hogy Szendeffy Margit nála tölthesse az éjszakát.


Bajzák Lajos – az ápoló – is ott akart maradni, hogy – mint mondotta – felügyelhessen a betegre. Az öreg asszony az ápoló ottalvásához azonban nem adta meg az engedélyt, mire Bajzák Lajos azzal távozott, hogy másnap korán reggel eljön Szendffy Margitért.


Másnap már a hajnali órákban – még öt óra sem volt – megjelent Bajzák Lajos az öreg asszony Akácfa-utcai lakásában. Az ápoló és az orvos felesége olyan magatartást tanusitott, a mely megijesztette özvegy Hummer Nándornét. Kiabáltak, veszekedtek egymással is, meg az öreg asszonnyal is és a veszekedés azzal végződött, hogy az öreg asszony sürgős távozásra szólította fel unokáját meg a tébolydai ápolót. Szendeffy Margit és Bajzák Lajos távozni is készültek, de csak az ajtóig jutottak. Onnan hirtelen visszafordultak. Bajzák Lajos egy zsebkendővel betömte az öreg asszony száját, azután egy törülközőt a nyaka köré vetve, fojtogatni kezdte. Az öreg asszony a bántalmazástól eszméletét vesztve összerogyott. Szendeffy Margit és Bajzák Lajos azután megfogták a tehetetlen öreg asszonyt, a pamlaghoz vonszolták, arra ráfektették és egy nagy dunyhát dobtak rá.

Özvegy Hummer Nándorné egy kis zacskóban állandóan az oldalán hordta kulcsait. Ezt a kis zacskót megkeresték, leszakították és azután hozzáfogtak a rabláshoz. Felnyitották a kis vasszekrényt, abból kivettek 9200 koronát, több ékszert és egy nagy ezüstkanalat. Szendeffy Margit magához vette még az öreg asszony boáját, muffját, több ruhanemüjét, majd sietve távoztak a lakásból.


Szendeffy Margit és Bajzák Lajos azután siettek a lopott tárgyakat értékesíteni. A boát és a muffot egy szücsmesternek adták el potom áron, egy ékszerész pedig egy aranygyürüt, és láncot vásárolt tőlük olcsón.


Az öreg asszony később magához tért, fellármázta a házat, majd a rendőrségre sietett feljelentést tenni. Rövid nyomozás után a rendőrségnek sikerült mindkettőjüket elfogni. Ugy Szendeffy Margi, mint Bajzák Lajos az ügyészség fogházába került és rablás büntette címén indult meg ellenük az eljárás. Az ügyészség ilyen címen is adott ki ellenük vádiratot, amelynek alapján ma tárgyalja az ügyet a budapesti büntetőtörvényszéken Jakabffy kuriai biró tanácsa.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98