Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Elkészült a földreform-novella

A földreform-novella tervezete, amelyet hosszú munka után most készítettek el, a földreformtörvény szakaszainak fontos módosítását tartalmazza. A végrehajtási eljárás gyorsítását szolgálja az az intézkedés, hogy a földhöz juttatandók jegyzékét ezután nem vizsgálja felül a tárgyaló bizottság és a mezőgazdasági bizottság, csupán a tárgyalást vezető biró vizsgálja át és az Országos Földbirtokrendező Biróság birálja el.

Abban a kérdésben, hogy a megváltás megengedhető-e, az OFB a földmívelésügyi miniszter kivánságára határoz, anélkül, hogy előzetesen birót küldene ki. A további módosítások a földkérők igényeinek jobb és kedvezőbb feltételek mellett való kielégítésére irányulnak.

Határozottabban megjelölik a juttatható föld nagyságát, az úgynevezett kis családi birtokot pedig olyan területben állapítsák meg, hogy abból egy öttagú család megélhessen. Ezután nemcsak az állam fog járadékbirtokokat alakítani, hanem járadékbirtok alakítására kötelezhetők a magánbirtokosok is, így a nyilvános számadásra kötelezett vállalatok, továbbá az ötven éven belül szerzett birtokok és általában a nagybirtokok tulajdonosai.

Ugyszintén kötelezni lehet a százholdasnál nagyobb haszonbérletek tulajdonosait arra, hogy a haszonbérelt terület 15 százalékát (az OKH földbérlő csoportjai számára pedig 25 százalékát) kishaszonbérletek céljaira engedjék át. Járadékbirtokot azonban csak az kap, aki három éven át mint haszonbérlő megfelelően gazdálkodik. A hanyagul és rosszul gazdálkodótól az OFB a már megitélt haszonbérleti földet is visszaveheti.

Igen nevezetes az a rendelkezés is, mely szerint a birtokok megváltási árát ezentúl az OFB fogja megállapítani és a szociális szempontokat, tehát a földetkérő és a birtokos helyzetét is figyelembe veheti.

Végül a földmívelésügyi miniszter az OFB-ban való képviseletéről gondoskodik és a végrehajtás ellenőrzésében befolyást biztosít magának. A földreform-novellát most az érdekeltségek tárgyalják meg és a miniszterelnök visszaérkezése után a nemzetgyűlés elé kerül.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Földreformnovella
Szabóné Fricska Anna

A novella szót a jogalkotásban akkor használták, ha valamely összefoglaló jellegű törvény vagy törvénykönyv egyes rendelkezéseit új törvénnyel kiegészítették vagy módosították.

A földreform végrehajtása az 1920-as évek elején elhúzódó folyamattá vált, ezért időnként a jogi szabályozást módosítani kellett.


A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Mini galéria
A műtrágyák termésfokozó hatása a szőlő termelésére. Az Országos Földművesszövetség nagygyűlése Szőregen.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98