Dtum
Login with Facebookk
1923 | Május

Az utak bevonása vízüveggel

Svájcban, Lockle városban, sikerrel próbálták meg a vasúthoz vezető kövezett útnak nátriumszilikáttal (vízüveggel) való elkészítését. Bár az úton naponkint átlag 80 teherkocsi, 200 turista-automobil, 400 lófogatú kocsi közlekedik, 3 év óta nincsen rajta észrevehető rongálódás s legalább is háromszor annyi ideig tartós, mint a rendes makadám-út.

A nátriumszilikát alkalmazása – kivéve a téli, fagyos időszakot – bármikor történhetik. Az ilyen út nem csúszos, nyáron nem poros, télen nem sáros s a fagy és olvadás nincs reá hatással. 1 m3 zúzott kőhöz (legcélszerübb mészkövet használni), melynek átmérőnagysága 4 cm. 0.350 m3 mészkő-porladékot és 40 liter 35 Beaumé-fokos nátriumszilikát-oldatot (vízüvegoldatot) használnak.

Az utat előbb lesöprik, a sártól megtisztitják; ha száraz, megnedvesítik. Azután reáterítik a mészkőkavicsot, rendesen 10 cm. vastagon. A mészkőporladékból és a vízüvegoldatból habarcsot készítenek s egyenesen reáterítik a kavicsra, összekeverik vele, mintha betont készítenének s a felszínt elegyengetik.

Majd gyorsan lehengerlik mindaddig, míg a habarcs a felszínre nyomódik. Célszerű nehéz, 12-14 tonnás hengert használni. Azután lassan tovább hengerlik az utat, míg egyenletes felszínt kap s a kavicsok nem mozognak. Hengerlés közben a felszínre jövő habarcsot seprővel az út tengelye felé seprik. Ha hengerlés közben a kövek kitépődnének, az utat gyöngén meglocsolják. Hengerlés után vékony kőzúzalékkal hintik be az utat s két napi száradás után átadhatják a forgalomnak.

Az ilyen út körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a közönséges, homokolt makadám-út, azonban kevéssel drágább a kátrányozott útnál. De míg a kátrányozott utat minden évben (néha évenkint 2-szer is) meg kell újítani, addig a vízüveges út erős forgalom mellett új hengerlés nélkül 6 évig is eltart.

A homokolt makadám-úton mindig kimaródások, tyúkfészkek keletkeznek, melyeket folytonos gondozással el kell tüntetni s két év multán az egész utat újra kell hengerelni.
Nagyforgalmú utakon tehát a vízüveg alkalmazása gazdaságos.


B.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kétszer megszökött Weingarten Rózsit és kitartó vőlegényét vasárnap végre ,,házastársaknak nyilvánította” az anyakönyvvezető A kétszer megszökött Weingarten Rózsit és kitartó vőlegényét vasárnap...
Vasárnap délelőtt kipirult arcú, fiatal leány és feltűnően ideges...
A temetkezési közüzem monopóliumának megtörése példátlan izgalmat okoz a városházán A temetkezési közüzem monopóliumának megtörése példátlan izgalmat...
Szerdán délután rendkivüli tanácsülés lesz a városházán és utána egy...
A vívó csapatbajnokságok A vívó csapatbajnokságok
MAC – WVC 11:5 MAC II. – WVC II. 12:4 Csütörtökön este...
Mezei versenyek Mezei versenyek
A vasárnap eldöntésre került cross-country bajnoksággal körülbelül...
Magyarország lawn-tennis bajnoksága Magyarország lawn-tennis bajnoksága
1899-ben vette át a Budapesti Lawn-Tennis Club a Stefánia Yacht...
Délszláv konfliktusok Délszláv konfliktusok
Furcsa világot vet a sokat hangoztatott szláv testvériségi érzelmek...
Kossuth Lajos halálának évfordulója Kossuth Lajos halálának évfordulója
Márczius 20-án volt tizenegyedik évfordulója a nagy hazafi halálának,...
A németek még a norvég világbajnokot is legyőzték a mátrai síversenyen A németek még a norvég világbajnokot is legyőzték a mátrai...
A Magyar Sí Szövetség háromnapos bajnoki versenyt vasárnap délután...
Riport a pesti fürdőről Riport a pesti fürdőről
A boldog békeévekben fürdővárossá akart fejlődni Budapest. Az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98