Dtum
Login with Facebookk
1923 | Március

A szerdai fekete kasszanap következményei

A mult heti fekete szerda után még mindig nem nyugodott meg a tőzsde, mert azok az okok sem szüntek meg teljesen, amelyek hivatva volnának a nyugodtabb felfogás és irányzat kialakulását lehetővé tenni.

Elsősorban a fojtogató pénzhiányra gondolunk, ami mellett nagyobbarányu üzlet kialakulására és arra sem lehet számítani, hogy a jelenleg érvényben lévő magas kosztkamatláb is lényegesebben visszaesett, mert a kosztüzletek illetékkel való megadóztatásával sem jön több pénz a piacra. A kosztpénznek a szombati 10-11%-ig való lemorzsolódása mindössze csak annyit jelent, hogy az elmult héten a nagy árleszakadás napjaiban a gyöngébb kezek mind kiszorultak a piacról és a fedezetlen papirokat exekuciós eladások utján piacirozták. Ujabb angazsmánok ez idő óta nincsenek, – amit bizonyit a legutóbbi prolongációs dijnak 8-9% között való mozgása is.

Ezek az okok, nem pedig a pénzpiac feszültségeinek az enyhülése szoritották vissza az elmult két napon a fantasztikus magasságba törtető kosztpénzt. Az értékpiac közönsége számit arra is, hogy a legközelebbi szerdai kasszanapra a most megkezdődő tőzsdehét elején esetleg már 7-8% között is kaphat hetipénzt.

A spekuláció a szombati és vasárnapi magánforgalomban is teljesen tartózkodó volt, mert irritálta a jobb hangulat kialakulását a kasszanapok ide-oda dobálása, a kormánynak a kosztpénz és az értékpiac közönségének katagorizálására vonatkozó terve, illetve rendelete is.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Kosztpénz
Szabóné Fricska Anna

A XX. század eleji magyar nyelvben átvitt értelmű jelentésben is használták a koszt szót.

A kosztba ad
(vagy vesz) kifejezéssel jelölhették a pénz heti kamatra való kölcsönadását (kölcsönbe vételét), továbbá értékpapír, részvény átadását (ill. átvételét) azzal a kötelezettséggel, hogy bizonyos határidő után magasabb (ill. alacsonyabb) áron visszaveszi (ill. visszaadja).

Röviden kosztpénznek hívták a kosztba adott értékpapír, pénz ellenében felvett összeget, a kosztkamatot.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98