Dtum
Login with Facebookk
1923 | Február

A végnélküli hossz…

A tőzsdei hausse ezen a héten is megszakitás nélkül tartott, sőt olyan rekordkurzusokat is produkált, amelyek szinte páratlanok a tőzsde történetében. Ezen a héten is a nagy áremelkedések központjában a nehézpapirok: az Általános Kőszén, a Magnezit, Kábel, Ganz-Danubius, Izzó, Magyar Cukor állottak, amelyek ujabb 20-30 százalékkal javitották meg árfolyamukat. 

A nehézpapirok erős felfelé való árszökése természetesen nem maradhatott hatás nélkül az eddig elhanyagolt középpapirokra, amelyek ezen a héten már erőteljesen megmozdultak. Egymásutáni sorrendben az Angol-Magyar Bank, a Magyar-Olasz Bank és a Leszámitoló elmaradt bank és ipari értékei kerültek a nagy tőzsdei tippek közé.

A spekuláció eleinte csak félve és tapogatódzva nyult ezekhez a középértékekhez, azonban a hét közepén a középértékek egész sorának: a Jutának, Kendernek, Spódiumnak, Óceánnak, Athenaeumnak és Pallasnak, különösen pedig a Schlicknek ugrásszerü árlendülete a kétkedőket is meggyőzhette arról, hogy a tőzsdei hausse mind szélesebb területekre önt ki és a kisjátékosok egyre nagyobb tömegei kapcsolódnak be a tőzsde egyre lendületesebb forgalmába.

Az általános nagy hausse kisérő jelensége volt a hét végén az eddig tökéletesen mellőzött bankiparok megmozdulása is élükön a Hazai Bankkal, Angol-Magyar Bankkal és a Leszámitoló Bankkal, a szombati és vasárnapi magánforgalomban pedig a Magyar-Olasz is tempósan előreugrott egészen 800 koronáig.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja Hitler kancellárt Starhemberg herceg gyilkosságokban való bünrészességgel vádolja...
Általános feltűnést kelt Starhemberg hercegnek, az osztrák Heimwehr...
Középiskoláink Középiskoláink
Ennek a témának állandóan megvan nemcsak a pedagógiai, hanem a...
Vasárnap elveszett a Margitszigeten egy hölgy nyakáról a 320 igazgyöngyből és 22 briliánsból álló, kétméteres platinaláncra fűzött nyakéke Vasárnap elveszett a Margitszigeten egy hölgy nyakáról a 320...
Vasárnap délután elegáns uriasszony jelent meg a főkapitányságon,...
Még nincs házibarátom (Levél a szerkesztőhöz.) Még nincs házibarátom (Levél a szerkesztőhöz.)
Igen tisztelt szerkesztő ur! Megdöbbenve olvasom a lapok hirdetési...
Szabályozták a bortermelői kimérések árusítási idejét Szabályozták a bortermelői kimérések árusítási idejét
A belügyminiszter rendeletet adott ki a bortermelők részéről...
Miért szüntették be hirtelen a Fővárosi Operettszinház kétmilliárdos uj revüjének próbáit?! Miért szüntették be hirtelen a Fővárosi Operettszinház kétmilliárdos...
A mult hetekben hire járt, - sőt a Ma Este irta meg elsőnek –...
A peches csehek A peches csehek
Európa jéghockey bajnokságában nincsen tulságosan nagy szerencséjük a...
A tiltakozó nemzedék A tiltakozó nemzedék
Nem szeretem az elsőbbségi vitákat, amelyek korunkban annyira...
Vasárnap este, menekülő magyarok és Csehországban súlyosan bántalmazott külföldiek között Vasárnap este, menekülő magyarok és Csehországban súlyosan...
Vasárnap délután hat óra. A nyugati pályaudvar csarnokának érkezési...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98