Dtum
Login with Facebookk
1923 | Február

A végnélküli hossz…

A tőzsdei hausse ezen a héten is megszakitás nélkül tartott, sőt olyan rekordkurzusokat is produkált, amelyek szinte páratlanok a tőzsde történetében. Ezen a héten is a nagy áremelkedések központjában a nehézpapirok: az Általános Kőszén, a Magnezit, Kábel, Ganz-Danubius, Izzó, Magyar Cukor állottak, amelyek ujabb 20-30 százalékkal javitották meg árfolyamukat. 

A nehézpapirok erős felfelé való árszökése természetesen nem maradhatott hatás nélkül az eddig elhanyagolt középpapirokra, amelyek ezen a héten már erőteljesen megmozdultak. Egymásutáni sorrendben az Angol-Magyar Bank, a Magyar-Olasz Bank és a Leszámitoló elmaradt bank és ipari értékei kerültek a nagy tőzsdei tippek közé.

A spekuláció eleinte csak félve és tapogatódzva nyult ezekhez a középértékekhez, azonban a hét közepén a középértékek egész sorának: a Jutának, Kendernek, Spódiumnak, Óceánnak, Athenaeumnak és Pallasnak, különösen pedig a Schlicknek ugrásszerü árlendülete a kétkedőket is meggyőzhette arról, hogy a tőzsdei hausse mind szélesebb területekre önt ki és a kisjátékosok egyre nagyobb tömegei kapcsolódnak be a tőzsde egyre lendületesebb forgalmába.

Az általános nagy hausse kisérő jelensége volt a hét végén az eddig tökéletesen mellőzött bankiparok megmozdulása is élükön a Hazai Bankkal, Angol-Magyar Bankkal és a Leszámitoló Bankkal, a szombati és vasárnapi magánforgalomban pedig a Magyar-Olasz is tempósan előreugrott egészen 800 koronáig.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98