Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Szenzációs ujitás a filmművészetben - hangos beszélő 1.

A filmipar, amely mindig a legújabb vívmányokat használja fel, legújabb a „hangos beszélő" vagy villamos hangtölcsérek alkalmazása által egy olyan kérdést oldott meg, amely már sok rendezőnek okozott fejtörést.Nagy monumentális filmek alakításánál, amelyekben a statiszták egész hadserege működik közre, a főrendező hangja nem volt eléggé terjedelmes arra. hogy egyszerre mindenki megérthesse és emiatt tömegfelvételeket csak nehezen lehetett eszközölni.

Következésképpen sok idő- és pénzveszteség állott be. Ezt a hátrányt szüntették most meg a villamos "grammophon-beszélő"-k, amelyek a nagy embertömegek vezénylését nagyon megkönynyitik és minden egyes csoport valamint a főszereplők tökéletes együttes munkáját teszik lehetővé.

A hangos beszélőket legelőszőr a kaliforniai Universal City-ben Hugó Viktor -hires „Notre-Demei harangozó"-jának filmrehozásával az Universal Pictures Corporation (Nemzetközi képszövetkezet) alkalmazta. Wallace Worsleyre nézett a súlyos feladat, hogy nagy területekre felosztott 3000 statisztából álló külön csoportokat egyidőben vezényeljen.

Noha nagyszámú segédekkel rendelkezett, akik ide-oda futva szótölcséren át továbbították parancsait, Worsley mégsem lett volna képes .a próbák végtelen sora nélkül a közreműködők tökéletes együttes munkáját kieszközölni. Pe­dig Worsley „detaillísta", aki nagy súlyt helyez arra, hogy a több ezer előadó közül minden egyes ember pontos utasítást nyerjen, hogy igy a nagy embertömeg mozgása a legtermészetesebb módon jelentkezzék.

E célból a következő feladatot kellett megoldania: "A notrce-damei harangozó" egy szerelmi és kalandorregény a XV. századból.  A cselekmények nagy része Párisban a Notre Dame székesegyház előtti nagy téren játszódik le. Ezt a teret, "Parvis-tér"-t, az Universal City teljesen ugy reprodulákta, aminő az 1482-ik esztendőben volt. A székesegyház tömör épülete, minden diszitésével és több száz szobrával diszitve, az eredeti hű képmásaként áll előttünk.

Hogy a tér az ódon tornyos tetőzetü házakkal és Note Dame góthikus székesegyházzal teljes képet adjon a felvételhez szükséges készülékeket egy hatemeletes állványra állították fel. Az állvány 400 méternyire állott, székesegyház bejáratától és rajta foglalt helyet Worsleyis, hogy mint egy fővezér e magaslatról osztogassa parancsait. De hogyan értesse meg magát az összes csoportokkal, miután a segédrendezők küldözgetése nagyon körülményes és időrabló volt?

Ekkor gondolt Worsley arra, hogy „hangosbeszélő”-t alkalmaz, amely a nagy téren elosztva, parancsait tisztán és érthetően tolmácsolja és igy egy mintaszerű együttmunkálkodást tesz lehetővé. Tanácsot kért az amerikai Western Electric Company egyik specialistájától és ennek hozzájárásával rendezték be a legujabb villamos hangosbeszélőt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98