Dtum
Login with Facebookk
1924 | December

A miniszter nem járult hozzá a borbélyüzletek vasárnapi nyitvatartásához

A borbélyok feladták a vasárnapi munkáért folytatott harcot

Régóta folyik a harc a borbélyok között abban a tekintetben, hogy ismét behozzák üzleteiknek vasárnapon való nyitvatartását. A kérdés az ipartestületben valóságos harcot provokált s a testület kisebbsége legutóbb fel is kereste a kereskedelmi minisztert, hogy kikérje véleményét ebben a kérdésben.

A minisztériumban azonban kijelentették a küldöttség előtt, hogy a kormány az egyes iparágak között nem kíván különbséget tenni a vasárnapi munkaszünet szempontjából és nem járul hozzá a borbélyüzletek vasárnapi nyitvatartásához. 

A borbélymesterek tudomásul vették a kormány álláspontját és külön testületi ülésen foglalkoztak a miniszteri döntéssel. A napokkal ezelőtt megtartott ülésen, amelyen a borbélymesterek egy része zajos viharokat provokált, elhatározták, azután, hogy egyelőre egészen elállnak a további mozgalomtól. 

Mint értesülünk, a borbélymesterek most ujabb mozgalmat indítottak, mely azonban az ugynevezett „üzemi borbélyok” ellen irányul.

Üzemi borbélyoknak nevezik azokat, akik az egyes minisztériumokban és közhivatalokban működnek és a rendes árnál jóval olcsóbban borotválnak. Különösen sérelmes a borbélyokra az, hogy ezeket a borbélyokat a legtöbb helyen mint közalkalmazottakat bevették az aktiv státusba s mint ilyenek fix havifizetést is kapnak. Száznál több ilyen üzem működik a fővárosban, az államvasutak hivatalaiban, a postahivatalokban, minisztériumokban és másutt. 

A borbélyok ipartestülete a kérdést összefüggésbe hozza az adókérdéssel, mert mig ezek az üzemi borbélyok forgalmi adót nem tartoznak fizetni, addig a borbélyok mostani adókivetésénél sem vették figyelembe azt a kimutatható csökkenését a klienturának, amit éppen az üzemi borbélyok konkurenciája okozott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98