Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Kenézy dr. orvostanár műtét után páciensében felejtett egy ezüst drótot

Egy debreceni uriasszony kálváriája – Illyés József professzor operálta ki a végzetes drótot – Az uriasszony kártérítési pert indít Kenézy dr. ellen

 

A budapesti Pajor-szanatóriumban súlyos betegen fekszik özv. F. D.-né debreceni uriasszony, akivel az a hihetetlenül hangzó szerencsétlenség történt, hogy a debreceni klinikán Kenézy Gyula egyetemi tanár operáció után benne felejtette azt az ezüst drótot, mely az operált testrészeket összetartotta a műtét alatt.


Özv. F. D.-né egy évvel ezelőtt a hozzátartozóinak erős belső fájdalmakra panaszkodott. A családja azonnal Kenézy Gyulához, a debreceni orvostani egyetem tanárához fordult. A beteg asszony el is ment Kenézyhez, aki többhetes kezelés után kijelentette, hogy az operáció elkerülhetetlen. Megállapította a pontos diagnózist s az operáció pontos napját. F. D.-nét bevitték a Kenézy dr. vezetése alatt álló kórházba, ahol megtettek minden előkészületet a műtétre. Elkövetkezett az operáció napja. Kenézy professzor és három asszisztense elaltatták az asszonyt és megoperálták. A műtét után nemsokára mint gyógyultat el is bocsájtották a kórházból.


F. D.-né hazament, bízva abban, hogy a híres professzor operációja meghozza a végleges gyógyulást. Teltek a hetek, hónapok, de a beteg fájdalmai nemcsak, hogy nem enyhültek, hanem olyan hevesek lettek, hogy F. D.-né ismét felkereste Kenézy professzort. A professzor ismét megvizsgálta a beteget és megállapította, hogy a betegség végleges legyőzésére ujabb műtét szükséges.


A megkínzott uriasszony megadta magát sorsának s beleegyezett az ujabb operációba. Ez is hasonló módon, mint az első, nagy segédlettel történt, s az orvostanár biztosította az asszonyt a műtét sikeréről.


F. D.-nét, alig, hogy elhagyta a kórházat, ismét görcsös fájdalmak lepték meg. Betegen, agyongyötörve felutazott Pestre, ahol egy neves nőgyógyásszal megvizsgáltatta magát. Az orvos tüzetes szemlét tartott a fájdalmas testrészek fölött, de nem tudott semmit sem találni, amiből a betegség okát kideríthette volna. F. D.-né akkor halálos betegen vonatra ült s elutazott Párizsba, ahol két orvosprofesszor tartott konzíliumot betegágyánál – szintén eredmény nélkül. A szerencsétlen asszony visszajött Pestre, s miután sehol sem tudták meggyógyítani végső kísérlet képpen felkereste Illyés József dr. egyetemi orvostanárt, a Rókus-kórház főorvosát. A világhírű tudós alaposan megvizsgálta az asszonyt s vizsgálat közben megdöbbentő felfedezésre jutott:
F. D.-né beleiben egy ezüst drótot talált, amit Kenézy professzor még a 8 hónap előtti operáció alkalmával a beteg beleiben felejtett.

Az uriasszonyt Illyés professzor azonnal beszállítatta a Pajor-szanatóriumba, ahol sürgősen harmadszor is megoperálták.
A veszélyes műtétnél beigazolódott a végzetessé válható könnyelműség, és Illyés tanár eltávolította a belekből a bentfelejtett hegyesvégű ezüstdrótot.


Mint értesülünk az ügy még nem nyert befejezést, mert a sok szenvedésen keresztülment uriasszony bejelentette az esetet az Orvosszövetségnek és kártérítési pert indít Kenézy Gyula dr. ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Dunagőzhajós-társaság szubvenciós szerződése A Dunagőzhajós-társaság szubvenciós szerződése
A Dunagőzhajós-társaság szubvenciós szerződésének megujitását az...
Elégedetlen svájczi testőrök Elégedetlen svájczi testőrök
A pápa svájczi testőrei elégedetlenkednek. Számos hagyományos jog...
A váci püspök a táncdüh ellen A váci püspök a táncdüh ellen
Dr. Hanauer Á. István váci megyéspüspök átirattal fordult a vallás és...
Országúti kaland 1935-ben Országúti kaland 1935-ben
Egy ember haladt az országúton. Mindegy, hogy kicsoda, hogy mi...
Csik Ferenc egyedül úszott és majdnem Európa-rekordot javított Csik Ferenc egyedül úszott és majdnem Európa-rekordot javított
A Magyar Főiskolai Sport Egyesületek egyesülése vasárnap este a...
Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot Németország nyerte a női tőrvívó csapatbajnokságot
Vasárnap délelőtt 11 órakor nagy érdeklődés közepette tartották meg a...
Gáspár Jenő tréningben Gáspár Jenő tréningben
Hosszabb harctéri szolgálat után a MAC kiváló bajnokugróját, Gáspár...
Egy osztrák érsek ügye Egy osztrák érsek ügye
A katholikus egyházban általános feltűnést okoz dr. Kohb olmützi...
Angol parlamenti élet Angol parlamenti élet
A baldachinnal födött magas elnöki széken ül a „speaker”...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98