Dtum
Login with Facebookk
1924 | Május

Gazdátlan autók – százszámra

Pesten már szállóigévé vált, hogy a bessz sok embert talpra állitott.
Tudniillik ujra talpukra álltak azok, akik eddig autón jártak. Ez a szójáték onnan ered, hogy az utóbbi időben a konjunktúra bizonytalan nyergét lovagló újgazdagok, újpénzüek elég terjedelmesnek mondható táborában szinte mániákusan dühöngött az autó-láz. 

Pesten már mindenki autón kezdett járni.
Az előkelőség ködös csimborasszója – az autó – lassan elvesztette előkelőségét. De csak azért, hogy még előkelőbb legyen. Pesten lassacskán két embertipust különböztettünk meg. Autóst és autótlant. Igazgató, nagykereskedő, bankár, sőt a lassan, de biztosan a Markó ucca felé evező zúgtőzsdés számára is immár nem volt comme il faut kocsin vagy különösen gyalog járni. 

Most aztán a bessz sötét napjaiban egy csapásra megváltozott a helyzet.
A lecsuszott újak kiadták a kényszerjelszót: los von auto. Igy állt elő aztán, hogy Pesten jóformán több eladó autó van, mint üzembe levő. 

Egyik autó-gyár igazgatója ezt meséli az autó-viszonyokról: 
– Csak annyit mondhatok, hogy a szépen fejlődésnek indult magyar autóipar nagyon megsinyli a mai pénztelenséget. A gyárakban alig készül rendelt autó. Az a nagyon-nagyon kevés ember, aki még tud autót venni, inkább használt autót vásárol. Hiszen ma minden második autó eladó. Az autótulajdonosok kilencven százaléka menekülne az autójától.

Azt hiszem – folytatja – nem kell bővebben beszélnem arról, mennyien kerültek kellemetlen anyagi helyzetbe. Ilyenkor az első felesleges, luxus dolog az autó. Ki vele – mondja a tulajdonos. És a két-háromszáz milliós kocsik negyven-ötven millióért cserélnek gazdát. Félárban dobják piacra az autókat. Most tessék elképzelni a helyzetet.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98