Dtum
Login with Facebookk
1924 | Október

Veér szöktetője Csehszlovákiába emigrált

A rendőrség még mindig titkolódzik – Alig hét napos házasság után hagyta el  Veér Arisztid családját – Már egy hét előtt eltűnt Budapestről – Veér súlyos anyagi gondok közt él Bécsben – Csehszlovákiában felolvasó turnéra készül s azután Párizsba megy

Az elmúlt hetekben, amikor az egyik bécsi lap híradása nyomán nyilvánosságra került, hogy Veér Imre, a Magyar Köztársasági Párt elnöke titokzatos módon kiszökött Magyarországról és idegenbe emigrált, a hatóságok és a sajtó napokon át foglalkozott az üggyel. Hivatalos helyen az első napokban a legnagyobb zavar és izgalom volt tapasztalható, sőt hivatalos jelentések azt is állították, hogy Veér Imre egészen szabályszerűen hagyta el az országot és semmi oka nem volt arra hogy emigrációba menjen.


Veér Imre már az első napokban ugyan kijelentette bécsi újságírók előtt, hogy szökési szándékkal hagyta el az országot és az ügyet az Emberi Jogok Nemzetközi Ligája elé akarja terjeszteni.


Dacára annak, hogy a nagy nyilvánosságnak szánt hivatalos kommünikék a legártalmatlanabb színben igyekeznek feltüntetni Veér Imre emigrálását, a rendőrség körében – mint beavatott helyről értesülünk – a legszigorúbb nyomozás indult meg abban az irányban, hogy kik voltak a rendőrség részéről azok, akik Veér Imre szökését elősegítették, számára az útlevelet kiállították, mert azt a rendőrségen már az első pillanatban megállapították, hogy Veér szabályszerűen megújított útlevéllel hagyta el az országot.


A gyanú elsősorban Várady Arisztid rendőrtisztviselőre esett, aki nemcsak unokaöccse Veér Imrének, de köztudomás szerint is erős köztársasági érzelmű. Hetényi Imre főkapitány mindjárt másnap magához kérette Várady Arisztidet s négyszemközt kihallgatta. Várady be is vallotta, hogy az útlevelet ő készítette el Veérnek, de tagadta, hogy egyébként részes lenne Veér Imre szökésében.
Hetényi főkapitány ezután – hír szerint – hivatalosan kihallgatta Váradyt. A kihallgatást Schwetlinger kapitány vezette s a kihallgatásról jegyzőkönyvet is vettek fel. Hetényi főkapitány ezután felszólította Váradyt, hogy állásáról mondjon le, Várady teljesítette is a főkapitány kívánságát és lemondását benyújtotta.


Ezek után Váradyt előzetes letartóztatásba helyezték, ahonnan azonban sikerült megszöknie s mint a Hétfői Napló pozsonyi tudósítója jelenti, mintegy hét előtt előbb Bécsbe, majd Pozsonyba emigrált.
Mindez egy hét előtt történt, de a rendőrségen ma is a legnagyobb titokban kezelik Várady szökését.
A Hétfői Napló pozsonyi munkatársa felkereste Pozsonyban Várady Arisztidet, aki Veér Imre és a saját szökéséről a következőket mondotta munkatársunknak:


- Unokaöccse vagyok ugyan Veér Imrének, de nem a rokoni kötelékek késztettek arra a lépésre, amelyet tettem, hanem komoly köztársasági meggyőződésem. Kijelentem, hogy Magyarországon sok ezer köztisztviselő van, aki hasonlóképpen gondolkodik, mint én.


- Amikor megtudtam, hogy Veér Imrét a köztársasági párt elnökét szemének gyógyítása végett feltételesen szabadságolták Szegedről Budapestre, minden különös kérelem nélkül nálam levő és már lejárt útlevelét azonnal meghosszabbítottam. Ezt annál könnyebben és kevesebb feltűnéssel tehettem, mert annak idején éppen az útlevélosztályban teljesítettem szolgálatot és így semmi nehézséget nem okozott az útlevél meghosszabbítása. Amint Veér hazaérkezett Budapestre, a meghosszabbított útlevelét azonnal átadtam neki azzal a kéréssel, hogy ne habozzék, hanem az első alkalmat használja föl a szökésre. Az útlevél természetesen Veér Imre családi nevére volt kiállítva.
- A további részletek nagyrészt ismeretesek. A szökés sikerült és Veér Imre azóta is Bécsben tartózkodik.
- Szeptember hó 3-án Hetényi Imre főkapitány magához hivatott és négyszemközt azt a kérdést intézte hozzám, hogy én voltam-e, aki Veér Imrének útlevelet állítottam ki és segítettem neki a szökésben. Nyíltan megmondottam, hogy az útlevelet én állítottam ki és segítettem neki a szökésben. Hetényi erre felszólított hogy azonnal adjam be a lemondásomat, mert nem akarja, hogy fungens rendőrtisztviselő ellen legyen kénytelen eljárást indítani. Azon napon meg is írtam lemondásomat. Később Schwelinger kapitány is kihallgatott ebben az ügyben jegyzőkönyvet is vett fel. Csütörtöktől vasárnapig voltam letartóztatva, majd másfél napi kísérlet után sikerült megszöknöm. Először Bécsbe mentem, majd néhány nap óta Pozsonyban vagyok.

- Unokabátyám jelenleg szintén Bécsben tartózkodik, nagyon súlyos anyagi gondok között él. A jövő héten fogják megoperálni a szemét, azután Szlovenszkóban körutat fog tenni és felolvasásokat fog tartani, amelynek végeztével Párizsba utazik a Nemzetközi Ligához, hogy ott elpanaszolja sorsát.
Ellenem egyébként fogolyszöktetés és közokirat hamisítás miatt indítottak eljárást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98