Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Viharos értekezlet az exporttárgyalások sikertelensége miatt

„Elpuskázták egész évi izzadásunk eredményét!”

Szombaton Bécsben eredmény nélkül félbeszakították
az osztrák-magyar tárgyalásokat és ezzel a megegyezés létesítése ismét elhúzódott. A termelés értékesítésére vonatkozó tárgyalások ezzel az egész vonalon megszakadtak és ma az a helyzet, hogy egyetlen szomszéd állammal sem folynak tárgyalások és az a veszély fenyeget, hogy a termésexport legyőzhetetlen akadályok elé kerül.

Az aggodalmak arra kényszerítették éppen a kormánypárt agrárképviselőit, hogy Mayer János földmívelésügyi minisztert értekezlet összehívására kérjék föl.

Az egységespárt egyes tagjai ezen az értekezleten nemcsak azt fogják kifejezni, hogy nagy aggodalmakkal tekintenek a jövő elé, hanem éles támadásra készülnek a kormány egyes tagjai ellen, akik a kormánypárt agráriusai szerint súlyos hibákat követtek el, mert csak az utolsó percben bocsátkoztak a termésexportról külföldi tárgyalásokra. A kormánypártiak támadása főként Walko Lajos kereskedelmi és Bud János pénzügyminiszter ellen irányul, mint akik a tárgyalások során a földmívelésügyi miniszterrel ellentétes álláspontra helyezkedtek.

Az egységespárt bizalmas értekezletére, amely kedden délután öt órakor kezdődik a földmívelésügyi miniszter hivatali szobájában, meghívást kaptak az összes agrárképviselők, tehát a kisgazdák is.

A nagyjelentőségű keddi értekezlet anyagáról megkérdeztük Szabó Sándor dr. nemzetgyűlési képviselőt, a kisgazdák vezető tagját, aki a következőket mondotta a Hétfői Napló munkatársának:

– A keddi értekezleten főként a termés értékesítésének kérdésével óhajtunk foglalkozni.
Az ezirányban folyt tárgyalásokkal ugyanis nem vagyunk megelégedve, sőt ki kell jelentenem, hogy több kormánypárti képviselőtársam véleménye szerint is elpuskázták egész évi izzadságunk minden eredményét.

Nem az fáj nekünk, hogy a gabona ára leszállott 300.000 koronára, vagyis husz aranykoronára, hanem az fáj és az keserít el bennünket, hogy csak a búza ára szállott le: a ruháé, a cipőé és a csizmáé nem.

– Itt hibák történtek…

Kétségtelen, hogy Szabó Sándor itt a kereskedelmi miniszterre és a pénzügyminiszterre céloz.  Majd így folytatta:
 

– Kiváncsi vagyok, hogyan fizetnek majd a bérlők 25 aranykoronás alapon, amikor a búza a vidéken mindenütt 20 aranykoronára szállt le. Tavasszal kiadtak egy rendeletet, amely szerint a búzavaluta szorzószáma 25 aranykorona. Ezt a rendeletet a búza árának emelkedése idején a bérlők érdekében adták ki. Akkoriban 40 aranykorona volt a búza mázsája. Jót akartak, de rossz volt az eszköz, amellyel segíteni akartak. Állást foglaltam e megoldás ellen, de eredmény nélkül.

Nem akar a mi mozgalmunk frondőrösködés lenni a kormány ellen.
Azok közé tartozom, akik mindig tompították az elégedetlenség élét. Ezekben a kérdésekben azonban orvoslást kell szereznünk.

Szabó Sándor kérdésünkre végül elmondotta még, hogy kedden szóba kerülnek a kisgazdák összes kivánságai, azok is, amelyek a legutóbbi akció okai voltak, így a földadó kulcsának megállapítása, a kisüst, a dohánytermelés stb.

Kétségtelen, hogy a keddi értekezlet viharos lefolyásu lesz, mert Szijj Bálint vezetésével teljes számban fel fognak vonulni az elégedetlenkedők, akik elszánt kirohanásra készülnek a búza áresése miatt, aminek oka szerintünk az, hogy az export lehetetlenné vált, a kereskedelmi miniszter vámpolitikája pedig módot nyujt arra, hogy a kereskedelmi érdekeltségek az iparcikkek magas árát stabilizálják.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ajándék-e vagy lopás? Ajándék-e vagy lopás?
1922-ben egyik fővárosi magánzó az uccán két feltünő szépségű hölgyet...
Ifjúsági trialmérkőzés Ifjúsági trialmérkőzés
Az MLSz. ifjusági bizottsága csütörtökön, az Üllői-uti pályán...
A kihalási rendszer alapján minden állami státusban 10 százalékkal csökkenteni kell az állások számát A kihalási rendszer alapján minden állami státusban 10 százalékkal...
A minisztertanács már többizben foglalkozott a tisztviselőkérdés...
Rövidek Rövidek
Meghalt Gömbös Gyula - Vasárnap délelőtt törzstiszti küldöttség,...
A Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba A Népszövetség nem fog beavatkozni a japán-kínai konfliktusba
A „Newyork Times” tudósitója a japán...
Tudjuk... Tudjuk...
... hogy eddig a szürke taxié volt Budapesten a...
A bonyolult válság megoldásáról A bonyolult válság megoldásáról
Mikép lehet kibontakozni a mai bonyodalmas helyzetből, sok különféle...
A csúfság diadala A csúfság diadala
Érdekes néhány esetről ír egy angol folyóirat. A City egy gazdag...
Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek Egy amerikai tót munkás a magyar Vörös Keresztnek
A közös külügyminisztériumnak clevelandi konzulátusunk a következő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98