Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1925 | December

A frankhamisítás ügyében a budapesti rendőrség az ünnepnapok alatt is a legenergikusabban folytatta a nyomozást

Felsőbb helyről utasítás érkezett a főkapitánysághoz, hogy a Hágában, illetve Amsterdamban letartóztatott frankhamisítók budapesti büntársait a rendőrség minden rendelkezésére álló apparátussal nyomozza ki. A lázas munkából megállapítható, hogy a rendőrség határozott meggyőződése szerint a hamis frankokat itt készítették Budapesten s ezért remélik is, hogy eredményt fognak elérni.

 

Vasárnap délben már az a hír terjedt el a nap folyamán be is következik és az elért eredményről a főkapitány vasárnap este hivatalos közlést fog tenni, azonban ez elmaradt, de a hangulat bizakodó és remélik, hogy legkésőbb 48 óra alatt kézrekerülnek a frankhamisító társaság budapesti tagjai. A fölmerülő adatokból ugyanis határozottan megállapították, hogy a frankhamító társaság tagjai Budapesten vannak.


Abban ugyan már nem biznak, hogy a pénzhamisítógyára is sikerül megtalálni, mert Jankovich Arisztid és társai letartóztatásának időelőtti elárulása lehetővé tette a bünjelek eltüntetését, de a tettestársak kézrekerítésében határozottan bizik a rendőrség. A nyomozást négytagu különbizottság irányítja.


Katona Dezső rendőrfőtanácsos, a bünügyi osztály vezetője, dr. Laky Lajos rendőrfőtanácsos, detektívfőnök, dr. Bauer Ernő rendőrtanácsos, aki korábban a politikai osztály vezetője volt és most a detektívfőnök helyettese és dr. Mikla Sándor rendőrtanácsos, aki eddig is a pénzhamisítási ügyek szakreferense volt. Amint megindult a nyomozás, ugy találták, hogy a hágai rendőrség értesítése nem elegendő ahhoz, hogy az itteni büntársakat kikutassák és ezért Jankovich Arisztid, Mankovits György és Marsovszky György beismerő vallomásának részletes közlését kérték. Azonban a hágai rendőrség részlete, értesítése a letartóztattak vallomásáról a karácsonyi ünnepek alatt még nem érkezett meg.


A rendőrség így eddig főképen azzal foglalkozott, hogy Marsovszkyék budapesti lakásán házkutatást tartott és felkutatta személyi adataikat.


Vasárnap estig 15 személyt hallgatták ki a főkapitányságon, olyanokat, akik az utóbbi időben érintkezésben voltak a külföldön tartózkodott három urral. Az illetők többnyire a klubokban találkoztak barátaikkal, azonban adatot nem tudtak szolgáltatni. Akiket kihallgattak, vallomásukról semmi közlést nem tehetnek, mert a főkapitányságon szigoruan figyelmeztették őket, hogy a nyomozás érdekében a legszigorubban tartsák titokban vallomásukat.

 

A nyomozás ujabb eseménye, hogy a hágai rendőrségtől megérkezett egy hamis bankjegy, amelyet megvizsgáltattak a Jegybank szakértővel. A hamisítás rendkívül sikerült, a papír vízjeggyel is el van látva. A klisé tökéletes, fotocinkográfiai uton készült. A hamisítvány egyetlen hibája, hogy a papír minősége rosszabb, mint az eredeti bankjegyeké.

Páris, december 26.

Az első pillanatban azt lehetett hinni, hogy a francia közvéleményt tulságosan föl fogja izgatni a frankhamisítás hire s a három magyar kisérletét politikai manővernek fogják tekinteni. Erről azonban szó nincs. Párisban az egész üggyel nem is törődnek, jóformán azt sem tudják, hogy miről van szó s a hágai frankhamisítókról alig vesz tudomást valaki. (e. z.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hamis ezerfrankosokkal teli bőröndök a hágai rendőrségen Jankovich Arisztid ezredes Marsovszky György, egy másik büntárs Ujságírók, rendőrtisztek és detektívek várják a főkapitányság udvarán a frankhamisításról szóló ujabb híreket
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Mammutfog a Tiszában Mammutfog a Tiszában
Két héttel ezelőtt ismertettük rovatunkban a szibériai hires...
Gutschy és Dömök volt a leggyorsabb a 3-ik KTT-n Gutschy és Dömök volt a leggyorsabb a 3-ik KTT-n
Egyre jobban erősödik a KTT, amelyet az a száz motoros és ezer...
A közös hadsereg zászlaja
A miniszterelnök a képviselőházban említette, hogy a közös hadsereg...
Az Adria Biztosító Társulat 1905. évi zárszámadása Az Adria Biztosító Társulat 1905. évi zárszámadása
Az Adria Biztosító Társulat 1905. évi üzleti jelentései és...
Rosthorn Arhurné hősiessége Rosthorn Arhurné hősiessége
Teheránban néhány nappal ezelőtt éjjel egy perzsa katona rálőtt...
Irodalom és Művészet - Irodalom és Művészet - "Szívből szívhez" Rozsondai Károly...
Brassóban „Szivből szivhez” czímmel jelent meg Rozsondai...
A párizsi műkorcsolyázó Európa-bajnokság A párizsi műkorcsolyázó Európa-bajnokság
A műkorcsolyázó Európa-bajnokságokat szombaton a párisi...
Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban Állattenyésztés a magyar tanácsköztársaságban
A termelési rend megváltozása az állattenyésztés eddigi módját,...
A franciák közölték Dollfuss kancellárral, hogy a kisantanttal együtt ellenzik a olasz-osztrák-magyar blokk tervét A franciák közölték Dollfuss kancellárral, hogy a kisantanttal együtt...
Vasárnap szokatlan élénkség uralkodott a francia...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98