Dtum
Login with Facebookk
1925 | Május

A bátorligeti ősláp növényzete

 A Nyírségen, a nyírbátori Bátorligetben, amellett buckás mellett, ahol a kökörcsinek leggazdagabb termőhelyét ismerjük, s amelyről Közlönyünk 1924. évi évfolyamának 106. lapján megemlékeztünk, ritkás liget terül el lápos, zsombékos részletekkel.

Ennek a lápnak olyan gazdag növényzete van, hogy bizonyos szempontból gazdagabb, mint a Kárpátok lápjai. Az egész láp növényzete nem az Alföld többi lápjai túlnyomó részének növényzetére, hanem inkább a hegyvidéki lápokhoz hasonlít.

Így felvidéki láp színezetét kölcsönzi a bátorligeti lápnak a őzegeper (Comarum palustre), mi ezenkívül a síkon csak a Balatonnál és a somogy-megyei Baláta-tó zsombékjaiban fordul elő, továbbá a legényvirág vad faja (Gladiolus imbricatus). a havasi zergeboglár (Trollius europaeus) [mindkettőnek ez az egyedüli termőhelye az Alföldön], de különösen még néhány növény, amelyek még a Kárpátokban is ritkák, sőt van olyan is, amely ott hiányzik.

Ezek közt legfontosabb a Kárpátokban csak itt-ott előforduló Ligularia sibirica nevű, nagy, sokvirágzatú, aranysárga virágú pompás fészkes növény, továbbá a Kárpátokban hiányzó ernyős Angelica pratensis, a biztosan csak a Nyírségről ismeretes Calamagrostis lanceolola és mások.

A bátorligeti láp oly növényszövetkezetet őrzött tehát meg, amelyen a természet hosszú munkájának nyoma látszik. vagyis itt egy hosszú idő alatt kifejlődött és másutt már régebben elpusztult gazdag növényzet maradt meg, ami valóban párját ritkítja Alföldünkön. Azon tulajdonsága pedig, hogy bizonyos elemek szempontjából felülmúlja a Kárpálok lápjainak gazdagságát, az Alföld növényzetéből egészen kirívóvá teszi.

Az őstermészetnek ezt a gyönyörű, növényföldrajzi szempontból nagyjelentőségű darabját a lecsapolása következtében nagy veszély fenyegeti. Társulatunk ez okból a növénytani szakosztály javaslata alapján határozott állást foglalt amellett, hogy az növényzet megvédése szempontjából a természetét emlékeket védő törvénynek legfontosabb feladata a bátorligeti láp megmentése. Ez esetben a szó szoros értelmében sürgős intézkedésekre van szükség, mert néhány év is veszedelmes pusztítást okozhat a láp növényzetében.

Dr. Boros Ádám.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98