Dtum
Login with Facebookk
1925 | Október

Új nitrogénműtrágya

Főleg kertészeti célokra hirdetnek és árúsítanak újabban nitrogénműtrágyát, Floranid B. A. S. F., Urea B. A. S. F. néven. Ez a vegyület a fiziológiai chémiából jól ismeri karbamid, magyarul húgyanyag. Az állati szervezetben felbomló fehérjenemű vegyületek végső oxidációs terméke ez. A szervezetből a vesék működése révén a vizelettel ürül ki.

A talajba hozva elég gyorsan ammóniává, illetőleg végeredményben salétromsavas sókká változik. A húgyanyag alkotórésze az ístállótrágyának is. A növény által aránylag nagyon könnyen elvehető nitrogéntáplálék, amelyet az istállótrágya szolgáltat, főleg a húgyanyagnak köszönheti eredetét.

A floranid szintétikus úton készült húgyanyag. Gyártja a Badische Anilin- und Sodafabrik Ludwigshafen am Rhein. Nevezett gyár a levegőben lévő szabod nitrogén értékesítésére megszerezte a Haber-Bosch-féle szabadalmakat Ezeknek gyakorlati kihasználására két óriási gyártelepet épített Oppau-ban és Merseburg-ban.

E gyárakban szintetikus úton ammóniát, salétromsav és ezek sóit gyártja. Utóbbiak közül a műtrágyául használhatókat. E gyárak egyikében készül a szintétikus húgyanyag is ammónia és széndioxid egymásra hatása révén.


A floranid közel 40% nitrogént tartalmaz s ennek köszönheti trágyázó hatását és értékét. Forgalomba kicsiben 1/2 kg-os bádogszelencékben kerül. Nagyban is beszerezhető zsákolva. Trágyául szilárd és feloldott állapotban használható.

Szilárd alakban főzelékfélék és dohány trágyázására használják 1 négyzetméterenkint tíz-tizenöt gr-ot elhintve és a talajba jól bemunkálva. Vízben oldottan virágok trágyázására ajánlják. Az 1 : 1000 arányban készült oldattal óvatosan úgy kell öntözni a növényeket, hogy abból se levelekre, se a fiatal hajtásokra ne jusson.

A dobozokon, amelyben árusítják, használati utasítást találunk és szigorúan ennek értelmében kell használni, különben kárt teszünk a növényekben.

Dr. Windisch Richárd.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98