Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Mindennapi kenyerünket takarítják be a magyar rónákon szerte az országban

Bár az időjárás késleltette, ma már teljes erővel folyik az aratás mindenfelé.
Hajnaltól késő estig vágják a rendet az aratók s a keresztek szaporodnak a tarlón. Gazda és arató egyaránt egész évi kenyerét várja az aratástól. Itt látszik meg, mennyire egy az érdeke a gazdának és az arató munkásnak. Ha gyönge a termés, ritka a kalász, az arató épúgy megérzi, mint a gazda. Ha a gazda örül a termésnek, az aratónak is több rész jut télire.

De nemcsak a gazdát és az aratót érdekli, milyen az aratás.
Az ország egész lakossága kiváncsian várja a földmívelésügyi miniszter termésjelentését, mert ettől függ, lesz-e pénze a gazdának. Ha a gazdának van pénze, a kereskedő és iparos se búsul, mert van vásárlója. De ha a termés silány s a gazdának nincs mit eladni, akkor a boltos is kiülhet a küszöbre. 

Még a kávéházi Konrádok is a földmívelésügyi miniszter termésjelentéseit tárgyalják.
Olyan érdeklődést keltenek ezek a hétről-hétre megjelenő termésjelentések, mint valamikor Hőfer harctéri jelentései. Mint a harctéri jelentésekből a harctéri helyzetet ismerte meg az egész ország, úgy most a miniszteri jelentés a mindennapi élet harctéri helyzetéről ad tiszta képet. Ha jó lesz a termés, megkönnyebbül az ország egész gazdasági helyzete. Egyszerre növekszik a forgalom a boltokban, csökken a munkanélküliség az iparban is és gyarapszik a tőke a takarékokban és hitelszövetkezetekben. Ha megromlana a termés, ez épen az ellenkezőt eredményezné.

Nem tudom, mikor vonja le már a következményeit mindenki ebben az országban az elmondottaknak. Ha egyszer csakugyan a terméstől függ a sorsa mindenkinek ebben az országban: a kucsébertől a bankdirektorig, akkor tessék elismerni, hogy a mezőgazdaság az első és a mezőgazdaság talpraállítása a legfőbb feladat.

A pénzügyminiszter a mezőgazdaság fejlesztésére ne sajnálja a milliókat, amelyeket a sok egyetemre oly bőven ad ki.

A kereskedők és a pesti demokraták ne gyűlésezzenek folyton azért, hogy a gazdák fizessenek még több adót. Az újságírók ne kicsinyeljék a szántóvetők munkáját. A szélsőséges politikusok ne szavaljanak folyton a gazdák bőséges nyereségeiről, amik nincsenek. Munkás és gazda között ne szítsanak ellenségeskedést. A diplomaták iparkodjanak a külföldi piacokon jó összeköttetéseket szerezni a magyar termésnek. A bankár urak pedig ne követeljenek magas kamatokat a gazdáktól, mert, ha a gazda tönkremegy, az ország pusztul.

Áldja meg az Isten jó aratással a magyar gazdát és arató munkását.
Legyen része mindakettőnek dús eredményben, hogy nyugodtan nézhessenek a tél elé. Ha majd a Faluszövetség őszi seregszemléje megindul, tapasztalhassuk, hogy a jó Isten meghallgatta a becsületes magyar nép imádságát s áldást árasztott a magyar földre. Mindennapi kenyerünket megadta a gazda és arató kenyerén keresztül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98