Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Vázsonyi politikai végrendelete

Fábián Béla vasárnap tartotta beszámolóját Ujpesten és Rákospalotán. Az uipesti Apolló-mozgó tágas kerthelyisége zsúfolásig megtelt a párt hiveivel, a forró napsütésben mintegy 2000 ember hallgatta végig a szónokokat.


A kapukat Vázsonyi emlékezetére gyászdrapéria borította és egy-két kegyeletes szóval valamennyi szónok megemlékezett az elhunyt vezérről. A népgyűlés dr. Antal Endrét elnökké, dr. Spitzer Samut jegyzővé választotta. Az elnöki megnyitó után táviratban üdvözölte a gyülés az újpesti Nemzeti Demokrata Párt beteg elnökét, Dr. Kiss Sándort. Gömöry Vilmos, Holló József, Faragó Lajos és dr. Bozsóky Nándor beszédei után Negyedi Szabó Béla lapszerkesztő szólalt föl:
- Ha az ország minden kerületének - mondotta - olyan képviselője volna, mint Ujpestnek, nem volna kétséges Magyarország föltámadása.


Hosszantartó éljenzés után kezdhette meg Fábián Béla beszámolóbeszédét:
- Panasszal kell kezdenem - mondatta -,  panasszal a Gondviselés ellen, amely időelőtt elvette tőlünk Vázsonyi Vilmost: vezérünket, apánkat. Vázsonyi árvái vagyunk mindannyian, az ő neve a mi programunk mindenekelőtt valóra kell váltanunk Vázsonyi politikai végrendeletét: az egységes ellenzéki frontot.


- Magyarország nem hajlandó tovább türni a korbácsot. Szabad levegőt és kenyeret akarunk. Bud pénzügyminiszter ur a nemzetgyülésen állandó arról értesít bennünket hogy leszállítja az adókat Ezzel szemben a választóim arról értesítenek, hogy a kereseti adót sok esetben 2-300%-kal emeltek föl. Jó volna, ha már egyszer azt igérné Bud kegyelmes ur, hogy fölemeli az adókat: akkor talán leszállítaná. Napról-napra ujabb holttestek usznak a Dunában. Ehhez hozzászokhattunk az elmult esztendők alatt. Akik akkor uszkáltak, nem a maguk szántából keresték a halált. Ennek a korszaknak, hál’ Istennek, vége lett, de csak annyiban változott a helyzet, hogy most önként keresik a Duna hullámait.


- Gazdaságilag 1921-ben is jobb dolgunk volt, mint most. Azt olvassuk, hogy Bethlen Inke-pusztára utazott és ott azzal foglalkozik, hogy a magángazdaság szanálását előkészíti. Ha végre szanálni akarják a magángazdaságot, először is ezt a tizenegyedik egyiptomi csapást, a forgalmi adót kell eltörölni. Meg kell szüntetni a szövetkezetek állami támogatását. Csökkentenie kell a kormánynak az állami kiadásokat. Lehetetlen dolog, hogy Nemzeti Munkavédelmi Hivatalt tartsanak fönn a polgárság zsebéből, amikor a nemzeti munkát nem látjuk sehol. A numerus clausus enyhítéséről hallunk ujabban. Mindenki tisztában van azzal a kétszinü játékkal, amelyet ebben a kérdésben folytat a kormány.


- Ugy látszik, ezt tartják az utolsó mentsvárnak, azt hiszik: ha a numerus clausus megmarad, lesz mit ennünk, ha nem marad meg, éhenpusztulunk. A humbugnak, a népcsalás korszakának vége kell hogy legyen! A fővárosi választások után még azt mondotta a kormány, hogy Budapest nekik nem irányadó, az ország velük van. De mit mondanak most, a budafoki és kiskunfélegyházi vereségük után?


- Bethlen uralmának és a reakciónak órái az egész országban meg vannak számlálva!


A percekig tartó taps és éljenzés után Pakots József szólalt föl:
- Ez a beszéd, amit Fábián Bélától halottunk - mondotta –Inkepusztába kiáltó szó. Szólaljon meg végre a kormány lelkiismerete! Minden panasz forrása egy: jogegyenlőtlenség. Amíg általános, titkos választójog nincs, amíg nincs közszabadság és sajtószabadság: hiába minden! Zsarnoki önkény uralkodik fölöttünk és mi rabszolgák vagyunk. A régi rómaiaknál a rabszolga neve ez volt: „homo sine capite” – fejnélküli ember. Mi is fejnélküli emberek vagyunk: elveszettük fejünket a mai világban, a mai nyomoruságban. A kormány azt akarja, hogy Bicsérdy példájára gyökéren és falevélen éljünk valamennyien. Az ellenzéknek nem szabad ma apró frakciókra szakadnia, árnyalati különbségek ma nem időszerűek s falu és város demokráciája között sem lehet különbség ekkora nyomoruságban. Minden ellenzéki erőnek egységbe kell tömörülnie a mai kormány ellen.


Ezután dr. Bródy Ernő mondott beszédet:
- Ezelőtt csak munkanélküli munkásokról beszéltek, ma munkanélküli munkaadók is vannak, valamint hivatalnélküli hivatalnokok, kereset nélküli kereskedők és lakásnélküli lakók. A demokrata párt nemrég indította meg akcióját „Olcsó Budapest” jelszóval, de természetes, nemcsak olcsó Budapestet, de olcsó Újpestet, Rákospalotát, olcsó Magyarországot akar.


Végül egyhangu lelkesedéssel elfogadta a népgyűlés Negyedi Szabó Béla határozati javaslatát, amely szerint Fábián Bélának közhasznu munkásságáért köszönetet mond és továbbra is biztosítja bizalmáról a nagyrabecsüléséről.


Rákospalotán a városháza kapujában 24 fehérruhás leány virágcsokrokkal fogadta a képviselőt, aki itt a városháza disztermében tartotta beszámolóját.


A nagygyülést, amelyen közel kétezer ember jelent meg, dr. Bozsóky Nándor elnök nyitotta meg, majd az Iparos Dalkör éneke után Völgyes Andor dr. a Rákospalotai Nemzeti Demokrata Párt, Fürst Ernő a kereskedők és iparosok, Garay Gyula a nyugdijasok. Kuti Lajos és Szabó Béla a piaci árusok nevében szólalt föl. Ezután Fábián Béla mondotta el beszámolóját, amelyben fogadalmat tett, hogy a demokráciának és a kispolgárok érdeleinek továbbra is fáradhatatlan harcosa lesz. Pakots József és Bródy Ernő mondottak még beszédet, végül a nagygyülés határozatilag kimondta, hogy Fábián Bélát továbbra is változatlan bizalmáról biztosítja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi Vilmos Bródy Ernő Pakots József
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A trianoni ceremónia A trianoni ceremónia
Csak most érkeztek meg azok a tudósítások, amelyek a magyar béke...
Bönke tanár úr felfedezése Bönke tanár úr felfedezése
Henri Bergsonnak, kinek egyetemi előadásait a nem filozófiához, hanem...
A régi jó magyar buzáról A régi jó magyar buzáról
Hazánkban 7-9 métermázsa termés holdanként már meglehetős...
A Hungária az őszi bajnok A Hungária az őszi bajnok
A bajnokság utolsó vasárnapján következett be a legnagyobb...
Szinházi bemutatók Szinházi bemutatók
Nyolc jezsuita, egy világi pap, egy orvos és egy kisfiú vonul fel a...
Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán Huszonhét esztendős rikordot javított vasárnap Eötvös Zoltán
Magyarország 1927. évi gyorskorcsolyázó bajnokságának döntő jellegű...
A bukaresti tárgyalások A bukaresti tárgyalások
Bukarestben, a meghódított román fővárosban, megkezdődtek a...
Kálvin szobra. Kálvin szobra.
Nemrégiben sok heves támadást intéztek epés kritikusok és féltékeny...
Égen és földön Égen és földön
Hanusz István, a ki népies természettudományi munkáival sok érdemet...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98