Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Vázsonyi politikai végrendelete

Fábián Béla vasárnap tartotta beszámolóját Ujpesten és Rákospalotán. Az uipesti Apolló-mozgó tágas kerthelyisége zsúfolásig megtelt a párt hiveivel, a forró napsütésben mintegy 2000 ember hallgatta végig a szónokokat.


A kapukat Vázsonyi emlékezetére gyászdrapéria borította és egy-két kegyeletes szóval valamennyi szónok megemlékezett az elhunyt vezérről. A népgyűlés dr. Antal Endrét elnökké, dr. Spitzer Samut jegyzővé választotta. Az elnöki megnyitó után táviratban üdvözölte a gyülés az újpesti Nemzeti Demokrata Párt beteg elnökét, Dr. Kiss Sándort. Gömöry Vilmos, Holló József, Faragó Lajos és dr. Bozsóky Nándor beszédei után Negyedi Szabó Béla lapszerkesztő szólalt föl:
- Ha az ország minden kerületének - mondotta - olyan képviselője volna, mint Ujpestnek, nem volna kétséges Magyarország föltámadása.


Hosszantartó éljenzés után kezdhette meg Fábián Béla beszámolóbeszédét:
- Panasszal kell kezdenem - mondatta -,  panasszal a Gondviselés ellen, amely időelőtt elvette tőlünk Vázsonyi Vilmost: vezérünket, apánkat. Vázsonyi árvái vagyunk mindannyian, az ő neve a mi programunk mindenekelőtt valóra kell váltanunk Vázsonyi politikai végrendeletét: az egységes ellenzéki frontot.


- Magyarország nem hajlandó tovább türni a korbácsot. Szabad levegőt és kenyeret akarunk. Bud pénzügyminiszter ur a nemzetgyülésen állandó arról értesít bennünket hogy leszállítja az adókat Ezzel szemben a választóim arról értesítenek, hogy a kereseti adót sok esetben 2-300%-kal emeltek föl. Jó volna, ha már egyszer azt igérné Bud kegyelmes ur, hogy fölemeli az adókat: akkor talán leszállítaná. Napról-napra ujabb holttestek usznak a Dunában. Ehhez hozzászokhattunk az elmult esztendők alatt. Akik akkor uszkáltak, nem a maguk szántából keresték a halált. Ennek a korszaknak, hál’ Istennek, vége lett, de csak annyiban változott a helyzet, hogy most önként keresik a Duna hullámait.


- Gazdaságilag 1921-ben is jobb dolgunk volt, mint most. Azt olvassuk, hogy Bethlen Inke-pusztára utazott és ott azzal foglalkozik, hogy a magángazdaság szanálását előkészíti. Ha végre szanálni akarják a magángazdaságot, először is ezt a tizenegyedik egyiptomi csapást, a forgalmi adót kell eltörölni. Meg kell szüntetni a szövetkezetek állami támogatását. Csökkentenie kell a kormánynak az állami kiadásokat. Lehetetlen dolog, hogy Nemzeti Munkavédelmi Hivatalt tartsanak fönn a polgárság zsebéből, amikor a nemzeti munkát nem látjuk sehol. A numerus clausus enyhítéséről hallunk ujabban. Mindenki tisztában van azzal a kétszinü játékkal, amelyet ebben a kérdésben folytat a kormány.


- Ugy látszik, ezt tartják az utolsó mentsvárnak, azt hiszik: ha a numerus clausus megmarad, lesz mit ennünk, ha nem marad meg, éhenpusztulunk. A humbugnak, a népcsalás korszakának vége kell hogy legyen! A fővárosi választások után még azt mondotta a kormány, hogy Budapest nekik nem irányadó, az ország velük van. De mit mondanak most, a budafoki és kiskunfélegyházi vereségük után?


- Bethlen uralmának és a reakciónak órái az egész országban meg vannak számlálva!


A percekig tartó taps és éljenzés után Pakots József szólalt föl:
- Ez a beszéd, amit Fábián Bélától halottunk - mondotta –Inkepusztába kiáltó szó. Szólaljon meg végre a kormány lelkiismerete! Minden panasz forrása egy: jogegyenlőtlenség. Amíg általános, titkos választójog nincs, amíg nincs közszabadság és sajtószabadság: hiába minden! Zsarnoki önkény uralkodik fölöttünk és mi rabszolgák vagyunk. A régi rómaiaknál a rabszolga neve ez volt: „homo sine capite” – fejnélküli ember. Mi is fejnélküli emberek vagyunk: elveszettük fejünket a mai világban, a mai nyomoruságban. A kormány azt akarja, hogy Bicsérdy példájára gyökéren és falevélen éljünk valamennyien. Az ellenzéknek nem szabad ma apró frakciókra szakadnia, árnyalati különbségek ma nem időszerűek s falu és város demokráciája között sem lehet különbség ekkora nyomoruságban. Minden ellenzéki erőnek egységbe kell tömörülnie a mai kormány ellen.


Ezután dr. Bródy Ernő mondott beszédet:
- Ezelőtt csak munkanélküli munkásokról beszéltek, ma munkanélküli munkaadók is vannak, valamint hivatalnélküli hivatalnokok, kereset nélküli kereskedők és lakásnélküli lakók. A demokrata párt nemrég indította meg akcióját „Olcsó Budapest” jelszóval, de természetes, nemcsak olcsó Budapestet, de olcsó Újpestet, Rákospalotát, olcsó Magyarországot akar.


Végül egyhangu lelkesedéssel elfogadta a népgyűlés Negyedi Szabó Béla határozati javaslatát, amely szerint Fábián Bélának közhasznu munkásságáért köszönetet mond és továbbra is biztosítja bizalmáról a nagyrabecsüléséről.


Rákospalotán a városháza kapujában 24 fehérruhás leány virágcsokrokkal fogadta a képviselőt, aki itt a városháza disztermében tartotta beszámolóját.


A nagygyülést, amelyen közel kétezer ember jelent meg, dr. Bozsóky Nándor elnök nyitotta meg, majd az Iparos Dalkör éneke után Völgyes Andor dr. a Rákospalotai Nemzeti Demokrata Párt, Fürst Ernő a kereskedők és iparosok, Garay Gyula a nyugdijasok. Kuti Lajos és Szabó Béla a piaci árusok nevében szólalt föl. Ezután Fábián Béla mondotta el beszámolóját, amelyben fogadalmat tett, hogy a demokráciának és a kispolgárok érdeleinek továbbra is fáradhatatlan harcosa lesz. Pakots József és Bródy Ernő mondottak még beszédet, végül a nagygyülés határozatilag kimondta, hogy Fábián Bélát továbbra is változatlan bizalmáról biztosítja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vázsonyi Vilmos Bródy Ernő Pakots József
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Folyik a nagy pör Folyik a nagy pör
Szarajevóban folyik a nagy pör, amelynek ítélete, bármily szigorú...
Lenbach Ferencz (1836-1904)
MÁJUS 6-ÁN távirat adta hirűl, hogy Lenbach Ferenc megszűnt München...
Juhász Gyula Juhász Gyula
A mai írónemzedék egyik legtehetségesebb költője, a magyar tanárság...
Nem egyeduralkodó a magas kalap… Nem egyeduralkodó a magas kalap…
Brett Sarolta – cég fiatal főnökei Apponyi- téri üzletükben a...
Rövidhullámu rádió a háborúban Rövidhullámu rádió a háborúban
Az egész világon körülbelül 80 ezer rövidhullámú rádióamatőr...
Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas honvéd Százkét éves korában influenzában meghalt a legutolsó negyvennyolcas...
Amikor Lebo István, a negyvennyolcas honvédek menházának egyedül...
Polgárháboru a valutafronton Polgárháboru a valutafronton
Spanyolország két részre szakadt s kettévált a spanyol valuta: a...
A czárné nem fogadja a szerb királynét A czárné nem fogadja a szerb királynét
Kétségtelen, hogy a Vuics-kormány azért mondott le, mert a szerb...
Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén Keserű kifakadások a pesti Wallace-ok vasárnapi értekezletén
Hasonló összejövetel már volt egyszer a közelmultban. Akkoriban a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98