Dtum
Login with Facebookk
1926 | Július

Hortus Bogoriensis - füvészkert

A kanyargó főút a pálmaligetbe vezet. Ezernyi karcsú pálma terjeszti itt szét széles legyezőjét . Ritka szép látványosság ez, mert a pálmaliget lassan ereszkedett a völgybe, úgy, hogy az ember egy szempillantással áttekintheti a fokozódó zöld tengert, amely egészen a Tjili-wung folyóig húzódik .

Túl a sebesen rohanó folyón a Hortus virágágyai terülnek el, közöttük apró, kék vizű tavak, amelyekben lótuszok és vízililiomok nőnek. A messzeségben, felhők között a Gedeh tűzhányó orma kéklik. A fenséges panoráma után egyszerre sötét erdőbe jutunk.

Itt állnak az őserdő óriásai, a fikuszok. Negyven méter magas törzsükön hatalmas korona terpeszkedik, amelyről ember­vastagságú gyökereket bocsátanak a földre. Egy-egy fa maga is kis áthatolhatatlan erdő és itt száz meg száz faóriás emelkedik a hegyoldalon. Kis ösvény vezet a hűvös erdőben, amelynek egyszerre vége szakad s egy drótkerítés előtt állunk meg, amely mögött a vezérkormányzó őzei legelnek.

A nagy-, napos síkságon kecskelábú őzek futkároznak, meg-megpihenve a hatalmas waringinfák alatt, amelyek itt-ott mint óriás pásztorok emelkednek ki a zöld gyepből. Egy pár lépésnyire odébb frissvízű patak csobog. Az egyik oldalán sűrű bambuszliget húzódik, a másik oldalán rózsakertek terülnek el káprázatos szín pompával. A rózsák között vérvörös Cannak, hófehér Clerodendronok (Verbemaceae) vakító színnel égnek a napfényben.

Nyílegyenes, királypálmás (Oreodoxa regia) fasor a kormányzó palotájához vezet. Szebb, díszesebb bejáratot egy királyi palotához még képzelni sem lehet. A sudár, símatörzsű pálmafák lassan himbálózó koronái között a ragyogó azúrkék ég tűnik elő. Amerre a szem ellát, zöld bársonyos pázsit terül el, amelyen itt-ott egy-egy páva lépked királynői mozgással. Sehol semmi hivalkodó cifraság, amely a természet egyszerű fenségét megzavarná. Még négyszögletűre nyírbált bokrok vagy gömbalakúra korcsosított fák nincsenek.

A csendet egy-egy áhítatos léptei zavarják meg, a nyüzsgő, zajongó világból pedig csak egy-egy sadó csilingelő csengetyűje hangzik ide. Az egyszerű szemlélő, aki csak a színek, formák és vonalak szépségét látja, egyik ámulatból a másikba esik. Vajjon mit érezhet egy botanikus, akinek minden fa, minden bokor és virág egész történetet regél.

Páratlan kincsek vannak halmozva a tudomány számára páratlan szépségek azok akiket a természet csak fogékony aggyal és érző szívvel ajándékozott meg. Egy délelőtt a Hortus Bogoriensisben egész életre szóló felejthetetlen élménnyé lesz.

Zboray Ernő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98