Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját

Egy féllábu azsan provokatőr el akarta adni őrgróf Palavicini Györgynek Nádosy titkos naplóját.

Az őrgróf a rendőrség kezére juttatta dr. Fekete Györgyöt, aki néhány hét előtt két frankklisének mondott kőlapot küldött a franciáknak. – A Beszkártól 100 milliót csalt ki, hogy leleplezze a Beszkár leleplezőit

Budapest utcáin föl-föltűnik egy jólöltözött, borotváltarcu, kétmankón járó féllábu rokkant fiatalember, aki mindenütt jelen van, ahol kétes ügyek szolgálatában pénzt lehet keresni. Ez a féllábu rokkant a minap megjelent őrgróf Pallavicini György lakásán és hosszu mondókában tudtára adta a őrgrófnak, hogy szolgálatára akar állni s jó összeköttetési folytán módjában van megszerezni Nádosy Imre országos főkapitánynak a frankügy leleplezéséig megirt titkos naplóját, továbbá néhány olyan levelet, amely az ügyre vonatkozóan Bethlen István gróftól származik.


Miután őrgróf Pallavicini Györgyhöz nem először fordultak azsán provokatőrök s igy gyakorlata van a frankügy adathordozóinak ellenőrzésében, nyomban értesítette a főkapitányságot különös látogatójáról. Dr. Marinovich Jenő főkapitány személyes intézkedésére a rejtélyes napló leleplezőjét detektivek igazoltatták s így csakhamar kiderült, hogy az őrgróf látogatója az a Fekete György dr., aki néhány hét előtt a Budapesten tartózkodó francia megbízottaknak fölajánlotta, hogy megszerzi a még hiányzó frankkliséket megfelelő dijazás ellenében.


Dr. Fekete György két üres kőlapot annak idején valóban megszerzett Szendrey Lászlótól és eljuttatta azokat Royére francia rendőrfelügyelőhöz. A rendőrség ez alkalommal – amint megirtuk – kihallgatta Feketét és bár utána elbocsátották a főkapitányságról, a vele szemben lefolytatott bizalmas nyomozásról terjedelmes jelentést küldtek a belügyminiszternek. Különben Fekete György több helyen kisérletezett a Nádosy-féle bizalmas napló értékesítésével és ilyen alkalmakkor a következő fantasztikus mesét adta elő:


- Az én édesapám miniszteri tanácsos és jóbarátságban van Nádosy Imrével, akit én személyesen is nagyon jól ismerek. Még amikor a frankügyről szó sem volt, véletlenül föntjártam a belügyminiszteriumban s látogatást tettem az országos főkapitánynál, aki amikor beléptem a szobájába, iróasztala fölé hajolt és sajátkezüleg irt egy zöld bőrkötéses, vastag könyvbe. Később értesültem, Nádosy országos főkapitány minden nap lejegyezte a vele történő fontosabb eseményeket a zöld naplóba. Biztosan meg tudom állapítani, hogy ez a rendkivüli adatokat tartalmazó napló hova van rejtve s kevés fáradsággal meg is tudnám szerezni, ha megfelelő anyagi eszközöket bocsátanak rendelkezésemre.


A Reggel értesülése szerint a rendőrség kihallgatta ebben a ügyben dr. Fekete Györgyöt és megállapították, hogy nyerészkedési szándékból találta ki a napló meséjét.


Kihallgatása után elbocsátották a rendőrségről s az ügyben be is fejezték ezzel az eljárást. Fekete különben a Beszkár titkos pénztári elszámolása szerint egy alkalommal Rényi vezérigazgatótól 100 millió koronát kapott, mert vállalkozott arra, hogy a Beszkárról kellemetlen adatokat közlő és leleplező cikkek informátorainak kilétét meg fogja állapítani. Mindenesetre jellemző, hogy Fekete dr. ur, aki ugy a franciáknál, mint Pallavicini őrgrófnál rajtavesztett átlátszó manipulációval, a Beszkárnál tudott pénzt szerezni…..

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pallavicini György őrgróf Nádosy Imre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Németh és Szabó küzdelme a tízezres rekordért Németh és Szabó küzdelme a tízezres rekordért
Kissé hűvös, őszies időben, de a hosszú távfutásra kiválóan alkalmas...
Szentgyörgyi Albert professzor házasságkötése Szentgyörgyi Albert professzor házasságkötése
Érdekes házasságkötés történt szombaton délután öt órakor Szegeden....
A vasuti szerencsétlenségek oka A vasuti szerencsétlenségek oka
Egy német orvosi szemle bővebben foglalkozik egy czikkében a vasuti...
Iszákosság a Ruténföldön Iszákosság a Ruténföldön
Batyu ruténföldi közösségben valóságos alkoholjárvány dühöng. A falu...
A Magyar Kupa döntője A Magyar Kupa döntője
MTK még egy gólt rugott. Mult vasárnap délelőtt játszották le a...
Gerevichné Bogáthy Erna győzött a MAC női tőrvívóversenyén Gerevichné Bogáthy Erna győzött a MAC női tőrvívóversenyén
A MAC I. osztályú női tőrvívóversenyén Gerevichné Bogáthy Erna...
Üvöltő szelek Üvöltő szelek
Két nővérnek, kik falusi lelkészleányként, a világtól eldugottan...
A kormányzó a diplomáciai kar ujévi fogadásán A kormányzó a diplomáciai kar ujévi fogadásán
A kormányzó ujév délelőttjén fogadta a kormány Budapesten levő...
Földutak építése 2 Földutak építése 2
Az ily módon olcsón és gyorsan elkészített utakkal vált lehetővé,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98