Dtum
Login with Facebookk
1926 | Május

Sztrache főügyész kijelenti, hogy a politikai kérdéseket nem lehet kizárni a frankügy főtárgyalási anyagából

A frankhamisítás ügyének pénteken kezdődő főtárgyalásával kapcsolatban Pesthy igazságügy miniszter szombaton és vasárnap délelőtt órák hosszat tanácskozott Thimkó koronaügyészhelyettessel és Sztrache Gusztáv főügyésszel, akivel a tanácskozás befejezése után  munkatársunknak alkalma volt hosszasan beszélgetni. Mindenekelőtt megkérdeztük, mi igaz a főtárgyalás elhalasztásáról szóló hírekből?


A főügyész, aki a frankügy kirobbanása óta naponta tiz órát dolgozik én ennek ellenére - saját bevallása szerint — öt kilót hizott, igy válaszolt:-A főtárgyalás elhalasztásáról szó sem lehet és meg vagyok róla győződve, hogy három hét alatt a főtárgyalás be is fejeződik.


- Töreky tanácselnök ugyanis a tárgytól való elkalandozást semmiesetre sem fogja megengedni.


Most megemlítjük, hogy ellenzéki körökben éppen azért tekintenek bizalmatlansággal a frankhamisítás ügyének főtárgyalása elé, mivel azt hiszik, hogy Törekynek megbizatása van minden politikai kérdés kizárására.


- Nevetséges ilyet még csak föltételezni is - válaszolta a főügyész - Törekynek nincs semmiféle „megbízatása” és véleményem szerint a politikát nem is lehet kizárni a frankügy főtárgyalási anyagából. Ha erre kísérlet történnék, én volnék az első, aki tiltakoznék ellene.


Arról a hirről, hogy Clinchant francia követ jegyzékben készül tiltakozni Töreky főtárgyalás elnöksége ellen, a főügyész a következőket mondotta:
- Nem hiszem, hogy a francia követnek, csakugyan volna ilyesféle jegyzék a kezei között, mert lehetetlennek tartom, hogy Franciaország a független magyar birósággal szemben ilyen beavatkozást kockáztatna meg.


Ezután arra hívtuk föl a főügyész figyelmét, hogy az ellenzéki pártok milyen messzemenő kombinációkat füznek a „szokolügy titokzatosságához”, valamint Hir képviselő kihallgatásának halogatásához.


Errevonatkozóan a főügyész a következőkben válaszolt:
- Szó sincs róla, a szokolügy csakugyan titokzatos, mig Hir György kihallgatásának elhalasztása mögött nem szabad rejtett okokat keresni. Hir megidézésére én tettem javaslatot, tekintettel azonban arra, hogy a vizsgáló, bíró időközben megbetegedett és mivel nem tartottam helyénvalónak, hogy közvetlenül a főtárgyalást megelőzően történjék meg a kihallgatás, indítványomat visszavontam javasoltam, hogy Hir Györgyöt a főtárgyalás folyamán hallgassa ki a biróság.


Az a hir, hogy ez a kihallgatás már megtörtént a rendőrségen, nem felel meg a valóságnak.


Utolsó kérdésünk Teleki Pál gróf szerepére vonatkozott. A franciák ugyanis – hir szerint -
csak azzal a föntartással nyugodtak bele abba, hogy az ügyészség Teleki ellen nem emelt vádat, ha a szükséghez képest átvehetik később a pótmagánvád képviseletét.


- Mi a magunk részéről – válaszolta a főügyész - nem láttunk okot a vádemelésre, a franciáknak pedig csak szerdáig lett volna alkalmuk a pótmagánvád átvételére. Ha azonban a főtárgyalás során konkrét adatok merülnének föl Teleki gróffal szemben, magam volnék az első, aki nyomban gondoskodnám az utólagos vádemelésről.


Itt említjük meg, hogy ellenzéki körökben elterjedt hirek szerint a frankhamisitás ügyéről Jankovich Arisztiden és Windischgrätz hercegen kivül állítólag följegyzéseket készített Gerő László is, amelyek azt bizonyítanák, hogy a főtanácsos Haits tábornok parancsára müködött közre a frankhamisításban. Ezekről a följegyzésekről Sztrache főügyésznek nincs tudomása ellenzéki körökben azonban arra számítanak, hogy Gerő jegyzetei, amelyek feleségének birtokában vannak, a főtárgyalás során döntően fogják befolyásolni a vádlottak és a kormány felelősségének kérdését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pesthy Pál Sztrache Gusztáv dr., királyi főügyész Töreky Géza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98