Dtum
Login with Facebookk
1926 | November

A legismertebb rajzoskő

A márványok közül Firenze vidékéről származó rommárvány a legismertebb rajzoskő. Mint neve is mutatja, csiszolt példányain rendesen romok, vagy bizarr alakú hegyvidék képe jelenik meg.

A kő színe barna s e színnek különböző árnyalatú sávjai-, erei- és foltjaiból alakulnak ki a tempera-festményekhez hasonló, sokszor igazán meglepően szép képek. Régebben igen gyakran használták ezt az ásványtan díszítőiparban.

A Nemzeti Múzeum régiségtárában látható egy, a XVII. század második feléből származó, fekete díszszekrényke, melynek ajtó- és fióklapjai rommárvánnyal vannak kirakva. Az előbbinél még szebb, hasonló szekrényt őriz az Iparművészeti Múzeum.

A kiválóan szép rommárványokat bekeretezték mint a képet, másokból levélnyomót, ékszer-dobozt, melltűt s egyéb dísztárgyakat készítettek. Ma már a múzeumokon kívül, csak itt-ott látni belőle kuriózumként őrzött darabot.


A vaskos kvarcfajták közül a mohachátok vagy mokka kövek a leggyakoribb rajzos-kövek. Legszebb példányai Arábiából Mokka tájáról valók s rajtok mohókra, miniatűr fákra vagy bokrokra emlékeztető rajzok láthatók.

E tudományos néven dendriteknek nevezett rajzokat a kő finom, ágas-bogas repedéseibe behatoló s ott színes, vas vagy mangán sókat lerakó víz hozza létre. Hasonló eredetű s rendesen nagyobb ilyen dendritek más ásványokon, így különösen márványon, márgán és mészkövön is elég gyakoriak, de ezek szépsége a mohachátokét meg sem közelíti.

Nálunk e csinos kő nem igen van forgalomban, annál inkább keresik Keleten, ahol amulettként viselik. Az ára így elég nagy a többi kvarcvarietásokéhoz viszonyítva s ennek tulajdonítható, hogy nagyban hamisítják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98