Dtum
Login with Facebookk
1927 | Június

Jugoszlávia megszakitotta a diplomáciai viszonyt Albániával

Belgrád, junius 6.
A jugoszláv kormány Albániával megszakitotta a diplomáciai viszonyt, mert az albán kormány nem teljesitette azt a követelését, hogy a tiranai jugoszláv követség letartóztatott tolmácsát haladéktalanul bocsássa szabadon. Jugoszlávia ultimátuma, amelyben Gyuroskevics tolmács szabadlábrahelyezését követelte, szombaton délután járt le.

 

Sakovics követ ekkor közölte Lurinkovics albán külügyminiszterrel, hogy miután a tiranai kormány megtagadta a diplomáciai immunitáson esett sérelem reparációját, Jugoszlávia nem tarthatja fönn tovább a diplomáciai viszonyt Albániával és a követ a követség egész személyzetével együtt délelőtt elutazik Tiranából. Az elutazás minden incidens nélkül folyt le. Sakovics követ a követség személyzetével és irattárával együtt vasárnap Cattaroba érkezett, ahonnan Spalatón át folytatta utját Belgrád felé. Cattaróból táviratilag értesitette a követ a jugoszláv külügyminiszteriumot az albán kormány elutasitó magatartásáról és a diplomáciai viszony megszakitásáról.

 

Marinkovics külügyminiszter elrendelte, hogy a szkutarii, korcsai és valonai jugoszláv konzulátusokat állomáshelyükhöz közelfekvő helyekre tegyék át, igy a valonai jugoszláv konzulátust Korfuba, a szkutarit Podgoricába. Cena bég belgrádi albán követ, aki a diplomáciai testület tagjainak kirándulásán vett részt vasárnap, este fölkereste Marinkovics külügyminisztert. A követ a külügyminiszterium épületének elhagyása után kijelentette, hogy egyelőre nem szándékozik Belgrádot elhagyni, mert reméli, hgoy sikerül a konfliktust békés módon elintézni. Cena bég és Achmed Zoglu elnök között a viszony az utóbbi hetekben egyébként szemmelláthatóan elhidegült és Belgrádban nem tartják kizártnak, hogy Cena bég nem tér többé vissza Albániába. A belgrádi albán követség tisztviselőinek hétfő estig még nem kézbesitették ki az utleveleket. Cena bég, hir szerint, még egy utolsó kisérletet tesz, hogy megakadályozza a szakitást. Amennyiben ez nem sikerül, ugy az albán követség tisztviselői holnap délben elutaznak Belgrádból.

 

Az albán-jugoszláv határt sem zárták még eddig le. Jugoszlávia albániai érdekének védelmére a jugoszláv kormány Franciaországot kérte föl. Belgrádi politikai körök a legnagyobb nyugalommal és hidegvérrel itélik meg az albániai jugoszláv követ visszahivását és nem hiszik, hogy nagyobb következménnyel járna. Vukcsevics miniszterlnök vasárnap vidéki tartózkodásából visszaérkezett Belgrádba és kijelentette, hogy az albán-jugoszláv konfliktusnak nem lesznek következményei.

 

A "Politika" azt irja, hogy az után az incidens után, amely a diplomáciai viszony megszakitására vezetett, a jugoszláv kormánynak haladéktalanul és nem törődve egyes hatalmak véleményével, a Nemzetek Szövetsége elé kell terjeszteni a az ügyet. A Nemzetek Szövetségének meg kell vizsgálni a tiranai paktum által teremtett helyzetet, hogy Jugoszlávia mentes legyen attól a felelősségtől, amely rá háramlanék az esetleges elkövetkező eseményekért.

 

A "Vreme" azt irja, hogy a tiranai kormány eljárása nem tekinthető tévedés következményének, hanem egy előre előkészitett akció részét képezi. Az albán kormány inkorrektsége annak a politikának egyik jelensége, amelynek célja a jugoszláv nép türelmének megszakitása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Belgrádi látkép Tirana Achmed Zoglu
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98