Dtum
Login with Facebookk
1927 | November

Pesti jazz

Nem közönséges kávéház. Zenés. Jazz-band játszik a dobogón. A néhai Damenkapellék fehérbe öltözött hölgyei helyett ma a fehérbe öltözött jazz-muzsikusok. Fehér pullover, fehér pantalló, fehér cipő.

 

Azt már láttam Pesten, hogy a strandon a jazz-zenekar egy szál uszónadrágban jazzezik. Igaz, hogy ezt csak Pesten láttam. Hanem itt? Fehér pullover, mintha St. Moritz-ban hómezőkön ródliznánk! Ebben a tulhevült kávéházban? Mindegy. A közönségnek nagyon tetszik. Nagyon tetszik, hogy a fehérdresszes legények a fox és a shimmy szerint galoppoznak a székeken, hogy a jazz-primás a hegedűvel charlestonütemben bokázik és hogy valamennyien játékközben fixirozzák és főzik a hajlandóbb hölgyeket. „Maga nekem ugy kéne” – énekli a zenekar. – „Szivemben pont elférne”…

 

Élnék kontaktus a dobogó és a kávéházterület között. Egy kis dollyfrizurás démon mögöttem hangosan azt mondja barátnőjének: - Jó pofa ez a srác. – Melyik? – kérdi a gyanutlan. – Az a feketeképű, amelyik rázza a rongyot… - A feketeképű, amelyik rázza a rongyot… - A feketeképű a szaxofonos, aki igazán nem a zenenüansz kedvéért tornázik a ronggyal a hangszer körül.
*
Kilenctől éjfélig szakadatlan forgalom. Az ajtó csak ugy ontja a nőket s a férfiakat. Párok. Családok. Magános fiatalemberek. Társaságok. Disznósültet rendelnek párolt káposztával. Vagy habos kávét három-négy süteménnyel. A férj esetleg feketét. Néhány asztalon butella bor. Pezsgő sehol. Szolid szórakozás. Tánc sincs. Csak lehet rajongani a zenéért! A nők általában bundában. Mormota, perzsaláb, nutria, a boulevard divatja szerint. Gyönyörű orosz nevű egerek és nyulak. S mivel a röpülés Lindbergh óta divatba jött, a bubifejeken szinte kivétel nélkül fülklapnis Ruth Elder-kalapok.

 

Sok rouge, sok hamis lánc és csatt, sok térdenfölüli harisnya. Mindegyik nő másképen jön be. Az egyik – barnára kvarcolt szinnel -, mintha nálánál szebb nő már nem is volna. A másik negédesen, mint egy selypítő naiva. A harmadik elszántan hurcolja maga mögött sápadtra kopott urát. A negyedik himbálja magát, mint mannequinek a divatrevün. Az ötödik ugy tesz, mintha keresne valakit s a végén – képes – és megtalálja.

A férfiak két kategóriába tartoznak. Férjek és nemférjek. Az utóbbiak lila, kockás niszterben, rózsaszines puhakalappal, Valentino-barkóval, esetleg Menjou-barkóval, kibukkanó karpereccel és hasonló stafázszsal járkálnak. A zene nagyon változatos. Hol Irving Berlint játsszák, hol azt, hogy „Lila ibolyám”… Hol azt, hogy „Precious”, hol azt, hogy: „Mert nagyon jóooooo, Hogy nyáron nincs hóoooo, Hogy nyáron nincs, hogy télen van”… Hol azt, hogy „Brezin Along”, hol azt, hogy „Fog maga még énutánam sírni” – ez itt méla dal, a szavait megafónba mondja a primás, hogy a közönség nagyon jól megértse s ezalatt az egész jazz-band oldalról vörös megvilágitást kap.
*
Legföljebb 20 éves fiatalember bemutatkozik a szomszéd asztalnál ülő urnak, aki feleségével vacsorázgat. Engedelmet kér, hogy odaülhessen, mert az egész lokálban nincs üres hely. Ő még nem rendel semmit: habitüé. – Mit szól, nagyságos asszonyom – mondja -, milyen szenzációs ez a zenekar: Én nagyon jóban vagyok velük, minden nap eljövök. Meglássa, hogy itt vagyok, most jönnek igazán tempóba. 

 

A jazz azt harsogja: „Csak a szőkét szeretem én. Tul vagyok már barnán és feketén….” A fiu jasszmozdulattal jelzi a primásnak, hogy „ilyen vas”. A primás nem látja. Áttér egy amerikai számra, amire a huszéves extatikusan megjegyzi: - Nagyságos asszonyom, a Paul Whiteman lemezen, itt 17 néger ordít bele. – De a nagysága csöndesen eszegeti tovább a fagylaltot. – Milyen nótát szeretne? – kérdi most udvariasan a fiatalember. – Majd én megrendelem. – Az asszonyka habozás nélkül feleli: - A „Banán”-t. – Férje elismeréssel mondja: - Igen, azt még nem hallottuk ma este. – Jó, - feleli a huszéves és meg se mozdul az asztal mellől. Nem is izen a pincérrel. A zenekar tíz más nótát eljátszik. Tizenegyediknek sorra kerül a „Banán”. – No, látja? – mondja a fiatalember boldogan. Az asszonyka is boldog. „Egy kis banán… banánhéj…” zümmögi a zenekarral. „Ültess egy kis banánfát..” Cvikkeres férje nagyokat bólint rá. Egyébként, ugy látszik, a banán itt a legnépszerübb nóta. Az egész kávéház a zenekarral énekli. S a „Banán” kapja a legnagyobb tapsot. A vastapsot.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
King Oliver és az ő Creole Jazz band-je  - Chicago,1923 Hilda Ward első, európai női jazz-bandje
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A fák csavarodásának iránya A fák csavarodásának iránya
A „Comptes rendus de l’Académie des Sciences”...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Felsőbányán a minap szerencsétlenség történt a kincstári bányában....
Május elseje Május elseje
Május elseje szépen, csöndesen múlt el, szépen, boldogan mult el a...
Léghajók fölszállása a Margit-szigetről Léghajók fölszállása a Margit-szigetről
A léghajózás az utóbbi időkben nagyot fejlődött. Bár a kormányzó...
A kis diákok és a Deák téri lovas szobor A kis diákok és a Deák téri lovas szobor
Mikor a legvéresebben dult a háboru, akkor isten tudja, kinek a...
Léggömb üldözése automobilon Léggömb üldözése automobilon
A Lipót Salvator főherczeg pártfogása alatt álló „Magyar...
Az északi sark felfedezése Az északi sark felfedezése
Lapunk legutóbbi számában hirt adtunk arról, hogy Cook Frigyes dr....
Napos tájak. Tömörkénv István új könyvéről Napos tájak. Tömörkénv István új könyvéről
Napos tájak. Tömörkénv István új könyvének a czíme ez. Huszonegy...
Hozzájárult a finn országgyűlés a Moszkvában aláírt fegyverszüneti szerződéshez Hozzájárult a finn országgyűlés a Moszkvában aláírt fegyverszüneti...
A finn országgyűlés szombaton egyhangúlag, vita nélkül harmadik...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98