Dtum
Login with Facebookk
1928 | Június

A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai ismerete

Miután Bollinger óta (1874) ismeretessé vált az a tény, hogy a ragadós száj- és körömfájást különleges ragályanyag idézi elő, a búvárok hosszú sora foglalkozott azzal, hogy e ragályanyag természetére és tulajdonságaira fényt derítsen.

A kutatók a betegség okát eleinte természetesen a legkülönbözőbb baktériumokban és véglényekben vélték megtalálni. A vizsgálatokat 1898-ban Löffler és Frosch terelték helyes irányba, akik kimutatták azt a tényt, hogy a konyhasóoldattal felhígított hólyagnyirokból a betegség okozója az agyag- és a fénymázzal be nem vont porcellánszűrőn átmegy. Az ilyen szűrő a baktériumokat visszatartja. Löffler és Frosch felfedezése igen nagy jelentőségű a bakteriológiai kutatás terén.

A ragályanyag láthatóvátételével a búvároknak szintén egész sora foglalkozott, akik közül különösen Beteghet, Froscht és Dahment emelhetjük ki. Az utóbbiak 1924-ben ibolyántúli fénnyel való fényképezéssel végezték vizsgálataikat, mely fény az objektív feloldóképességét csaknem kétszeresére fokozta.

Az ú. n. szűrhető virus természetesen nagyon apró, olyannyira, hogy részint a kicsisége, és talán fénytörési sajátságai, részint pedig a mikroszkóp tökéletlensége miatt, a mai mikroszkóp segélyével nem látható meg s így a ragályanyag alaki tulajdonságai nem ismeretesek.

Nem ismeretesek a betegség ragályanyagának tenyészetbeli tulajdonságai sem, mert a legkülönbözőbb mesterséges tenyésztőanyagban, vagy anyagon sem sikerült azt idáig kétséget kizáró módon kitenyészteni.

A száj- és körömfájás ragályanyaga azokban a hólyagokban fordul elő, amelyek a betegség folyamán a szájüreg különböző helyein, a szutyakon, a körömhasadék bőrén, a fattyúkörmök alatt, a tőgyön, a csecsbimbókon és esetleg a test egyéb helyein keletkeznek. Legerősebben fertőz az 1-2 napos hólyag átlátszó, vízszerű tartalma.

A beteg állat nyála csak a szájban levő hólyag megrepedése és tartalmának a nyállal való keveredése folytán fertőző, úgyszintén a tej is csak akkor tartalmazza bebizonyítottan a ragályanyagot, ha fertőzőanyaggal kevert nyál, vagy pedig a tőgyön levő hólyag tartalma jut bele. A vér a betegség kezdeti szakában szintén tartalmazza a mérget.

A ragályanyag ellenállóképessége külső behatásokkal szemben nem nagy, mert a napfény már egy nap alatt elpusztítja, 100 C° meleg azonnal, 70 C° meleg pedig 10 perc alatt semmisíti meg; 3%-os szóda, valamint a mésztej egy óra alatt pusztítja el.

A száj- és körömfájás tanulmányozása elé a legújabb időkig nagy akadályt gördített az a körülmény, hogy a betegséget a szokásos kísérleti állatokra mesterségesen nem sikerült átvinni. A kísérleteket ezért csak szarvasmarhán és sertéseken lehetett végezni. Ez a mód részint drága volt, részint pedig veszélyes, mert e nagy állatok a nem eléggé tökéletes elkülönítés következtében a betegség kiinduló pontjai lehetnek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Száj és körömfájás - magyar tarka marha Száj és körömfájás - magyar parlagi kecske
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Elsüllyedt falu a Dunántúlon Elsüllyedt falu a Dunántúlon
Néhány éve e folyóirat hasábjain folyt a vita a dunántúli magyarság...
Az új év Párisban Az új év Párisban
Enyhe tavaszias napra virradt a város, mely lassankint kezd...
Az üvegcipő Az üvegcipő
Irói pályája első felében Molnár Ferencet az ördög izgatta, most, a...
Cosbuc György a most élő román költők egyik legjelesebbike
Cosbuc György a most élő román költők egyik legjelesebbike, kinek...
Remek eredmények a Budapest-Eger úszóversenyen Remek eredmények a Budapest-Eger úszóversenyen
Egerben vasárnap délután zsúfolt nézőtér előtt került sor a...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
Mézet, gyümölcsöt s különféle mindjárt fel nem használt ételneműket a...
Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye Az Egyetértés SC ifjusági kezdő mezei futó versenye
Jó kilátások között indult meg az, idei mezei versenyszezon. Az első...
A francia és angol flotta 250 hajója és 500 repülőgépe ma megszállja a Földközi tengert A francia és angol flotta 250 hajója és 500 repülőgépe ma megszállja...
Hétfőn reggel a francia és angol flotta: óriás páncélosok,...
Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata Roosevelt elnökjelölt nyilatkozata
Országszerte nagy föltünést keltett Franklin Rooseveltnek, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98