Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

Ötvenéves a "Krés" 3.

A bölcsőde költségeit az Első Pesti Bölcsőde-Egyesület tagjai fedezik, akik önzetlen munkásságukkal és szeretetükkel sok család gondját és nyomorúságát megenyhítik. Valamikor híresek voltak a pesti Bölcsőde bálok. Főhercegek és főhercegnők ropták itt a táncot és ennek mindig megvolt a hatása: pár ezer forint jutott az intézetnek.

De kellett a pénz, mert egész esztendőben nagyon sok „tejbegrizt” ettek meg az apróságok, sok pénz kellett a pettyes ruhácskákra és a kis ingecskékre.

És az ember el sem hiszi, amikor ebben a nagy hideg városban, a még hidegebb emberek között jár, hogy a régi szép idők elmultával még mindig vannak emberek, akik Marbeau emlékét ápolják és a szegény pesti gyereket gondozzák, hogy vannak még emberek, akik lótnak-futnak, fáradoznak, hogy a tejre, grizre, ruhára és a tüzelőre pénzt szedjenek össze. Egy komoly, bölcs plébános, néhány nemeslelkű férfi és két-három érzőszívű urinő elintéz és megszerez mindent.

Megint este van… A februári este ráteríti fekete leplét a Józsefváros zeg-zugos uccáira. És újra megindul az anyák vándorlása a „Krés” felé, ahol kis gyermekeik álmosan, bóbiskolva várnak rájuk. Az anyák elvégezték napi munkájukat, a gyermekek is napi játékukat.

A bölcsőde üres lesz és a hosszú folyosókon üres termekben csak kedves nővérek járnak-kelnek.
Aztán néha mégis ott marad egy apróság éjszakára. Az anyja nem jelentkezett érte, mert valami baja történt.

Apró és nagy tragédiákkal van tele az élet... Olyan tragédiákkal, amelyekről az újságok talán meg sem emlékeznek, de súlyosabbak minden öngyilkosságnál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bölcsőben alusznak a gyerekek Fürdetés a bölcsödében Játék a bölcsödében
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98