Dtum
Login with Facebookk
1928 | Január

Ötvenéves a "Krés"

Reggel hat órakor, a szürke téli ködben fáradt, agyondolgozott munkásasszonyok csapata vonul végig a Józsefváros zegzugos uccáin. Mire a Nagytemplom uccába érnek, már tömegbe verődve folytatják útjukat. Egyik a karján viszi kis gyermekét, a másik a kezénél fogva vezeti. A „Krés” előtt megállnak és a kapuban elbúcsúznak a gyermekektől.

- Józsi, jól viseld magadat és fogadj szót a kedves nővérnek - mondja az egyik. A másik sóhajtva, szótlanul állítja a gyermeket a földre. Aztán megnyílik a kapu, jóságos arcú apácák köszöntik a gyermekeket. Mindegyiket ismerik és a nevén szólítják őket.

Különös érzés tölti el az embert, ha átlépi a kapu küszöbét és lépeseinek hangos koppanását hallja a hosszú, kőkockás folyosókon. A szürke, csöndes épület az Első Pesti Bölcsőde háza, a „Krés”, ahogyan a józsefvárosiak nevezik, francia neve: La Créche után.

Ötven esztendővel ezelőtt nyíltak meg ennek a háznak a kapui és ötven év óta minden reggel megindul a munkásanyák karavánja a ház felé, hogy gyermekeiket „beadják…” A bölcsődék megalapításának gon­dolatát egy nemesszívü francia gyermekbarát, Francois Marbeau pendítette meg a mult évszázad közepén és azóta a világ minden táján többszáz ilyen intézetet alapítottak az adakozó és jószívű emberek segítségével.

Hogy ez a gondolat milyen termékeny talajra hullott, azt mutatják ezek az intézetek. A munkásasszony, aki kénytelen a gyárak, műhelyek és mosókonyhák füstjében és gőzében eltölteni az egész napját, a múltban kisgyermekét kénytelen volt lakásába zárni vagy a szomszédok gondjaira bízni és ezek az ártatlan kis apróságok a legtöbbször az életükkel vagy az egészségükkel fizették meg azt, hogy anyjuk munkába ment. Ezt az állapotot akarták megszüntetni a bölcsődék alapításával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98