Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

Az írásszakértő a törvénykezés és az orvosi tudomány szolgálatában 3.

A magyar írásvizsgáló és tudományos grafológusok közül kétségtelenül Fischof Gyula, a budapesti királyi törvényszék hivatalos írásszakértője érte el a legkiválóbb eredményeket. A bíróság rendszerint két esetben veszi igénybe az írásszakértőt mondja Fischof Gyula: az írások azonosításánál, illetve agnoszkálásánál és az okmányok eredeti tartalmának meghamisításánál.

Különösen üzleti könyvek meghamisításánál igen gyakori az az eset, amikor vegyi úton távolítanak el valamely szöveget. Egy nagy szerződési bűnperrel kapcsolatban fordult elő, hogy egy gyáros olyan megállapodást kötött egy vállalkozóval, hogy bizonyos feltételek mellett engedményt ad az árból. Az illető eleget is tett kötelezettségének s ekkor kérte a szerződésben kikötött engedményt.

Legnagyobb meglepetésére ekkorra már a szerződés szövegéből eltűnt az „engedmény” szó, amelyet vegyi eljárás útján távolítottak el. Az eset hozzám került. Ultraviolett-sugarak segítségével átvilágítottam a papírost.

Ugyanis az általában szokásos vegyi eljárással csak a papír felületéről lehet eltüntetni a tintanyomokat, tinta azonban beszívódik a papiros rostjai közé is és ezt eltüntetni nem lehet. Az ultraviolett-sugarak hatása alatt a papíros rostjaiba beszívódott tintanyomok eléggé tisztán láthatók lesznek. Ez a felvétel is perdöntő fontosságú volt, mert a gyáros azonkívül, hogy kénytelen volt megtéríteni a kereskedőnek a szerződésben kikötött engedményt, még súlyos büntetést is kapott.

Az írásszakértőnek végrendeleti ügyekkel kapcsolatban is sokszor kell véleményt mondani a bíróság előtt. Ilyenkor főleg grafológiai munkát végzünk, vagyis azt kell kideríteni, hogy az illető végrendelkező, amikor végrendeletét írta, szabad akaratában nem volt-e korlátozva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98