Dtum
Login with Facebookk
1929 | Augusztus

Box: Magyarország – Olaszország 9:7

A veretlen magyar ökölvívó csapat szenzációs győzelmet aratott az olaszok fölött és megszerezte az európai boxhegemóniát.

Széles, Gelbai, Bokodi I. és Váry győzött, Tokai III. eldöntetlenül mérkőzött, Énekes és Réti kikapott.

Az első magyar-olasz válogatott ökölvívó-mérkőzést 9:7 arányban megnyertük, pedig nélkülöznünk kellett legjobb emberünket, a profivá szerződött Kocsis világbajnokot.

Az Európa legjobbjainak tartott olaszok fölött aratott váratlan győzelem az európai hegemóniát szerezte meg a veretlen magyar ökölvívócsapatnak, amelynek szenzációs szereplésére, sajnos, 3-4 ezer főnyi közönség volt kíváncsi.

Délután félhat órakor ünnepi külsőségek között, üdvözlő szónoklatok és Himnusz-éneklés után kezdődött a pompásan sikerült verseny az Üllői-úti pályán.

A verseny legnagyobb és legörvendetesebb meglepetésével az újonc Váry (MAC) szolgált, aki irtózatos erejű horogütéssel mindjárt az első percben föladásra kényszerítette ellenfelét.

A legnívósabb küzdelmet Gelbai és De Horatiis vívták míg a győztesnek hirdetett Bokodi I-gyel szemben az olaszok Piazzának legalább az eldöntetlenjét vitatták igazságosnak. Elkeseredésükben már-már levonulással fenyegetőztek.

Végül azt kérték, hogy a semleges pontozóbírókat – magyarokat váltsák föl, mert a magyarokban több a bizalmuk, még ha saját honfitársaik küzdelmét kell is azoknak megítélniük. Ez a – valljuk be, nem egészen sportszerű – kívánságuk – teljesült is, mire a versenyt újult ambícióval folytatták.

I. Az első mérkőzés a favorit magyar ökölvívó, Énekes, vereségét hozta
Az olasz Saracini az első menetben fölénybe került, amelyet Énekes a harmadik menetben nem tudott kiegyenlíteni. Pontarány: 0:2.

II. A Kocsis helyett beugró Széles pompásan szerepel és remek munkájával fölényesen győz Rodrigues ellen. Pontarány: 2:2.

III. Bokodi II.-nek a szeme a harmadik menetben megsérült és kénytelen volt föladni a mérkőzést. Pontarány: 2:4.

IV. A verseny legnívósabb küzdelmében Gelbai nagy technikája dönti el a meccset, Magyarország javára a kitűnő De Horatiissal szemben. Pontarány: 4:4.

V. Foglia és Tokai III. eldöntetlenül mérkőztek. Pontarány: 5:5.

VI. Piazza és Bokodi I. heves küzdelme inkább az olasz győzelmét sejteti, de a cseh pontozó bíró döntése alapján Bokodi I. győz. Az olaszok reklamációja eredménytelen marad. Pontarány: 7:5

VII. Meroni nagy fölényére való tekintettel az olaszt a harmadik menetben győztesnek hirdetik ki Rétivel szemben. Pontarány: 7:7.

(Mérkőzés közben Faragó bíró megigazítja Réti kesztyűjét. A küzdelem félbeszakítása miatt az olasz kolónia néhány tagja pfujt kiált a bíróra. Az egyik olaszt leigazolják: Santelli Pál követségi titkár volt a tüntető. A „pfuj bíró!” kiáltást nem vonta vissza és ezért a bíró följelentést tesz ellene.)

VIII. Váry mindjárt az első percben szenzációs horgot ad be a 4 kilóval nehezebb Malatestának, aki groggy lesz és föladja a küzdelmet. Pontarány: 9:7 Magyarország javára.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98