Dtum
Login with Facebookk
1928 | Október

Az ötödik magyar-cseh boxmérkőzés

Az ötödik magyar-cseh boxmérkőzés 14:2-es diadalában az újoncok kérnek oroszlánrészt. – Csak Balázs vesztett a nyolc magyar közül – Kelemen kiütéssel győzte le Faltot. – Sparring volt a nap meglepetése.

Új ring és zsúfolt ház üdvözli fergeteges tapssal a fiatal erőket felfrissített magyar, valamint a szálas derék legényekből álló csehszlovák csapatot. Rögtön bevezetésben megállapíthatjuk, hogy soha ennyire még be nem vált a válogatásnak ez a módszere, mely a fiataloknak helyet ad.

Első párként a légsúlyban Énekes és Plecity kerülnek szembe. Plecity rögtön támadásba lendül és jobbkezes egyenesei jól ülnek. Énekes kissé elfogult: lámpalázas. A második menettől kezdve azonban Énekes veszi át a tempódiktálást. Belharcot forszíroz és fölénybe kerül, úgyhogy Plecity állandó kilincseléssel védekezik csak. A helyzet végig nem változik. Megérdemelten győz Énekes.

Bantamsúlyban
Kocsis és Vobnasil küzdenek. A csehszlovák azzal a tudattal indul a küzdelembe, hogy nem veszíthet semmit sem. Kaszáló mozdulatai miatt csak nehezen tud hozzáférni Kocsis, de ilyenkor zápor-módra zuhognak Vobnasilon az ütések. Gyilkos, egyre fokozódó iramban megy a harc a három meneten végig. Kocsis abszolút fölényben van, győzelme vitathatatlan.

Pehelysúlyban az újonc válogató Podgorelec és Trminek veszik fel a harcot, Trminek biztos kezű, jó ütőerejű boxolónak bizonyult, aki Podgorelec minden hibáját nagyon hamar a maga javára használta ki. Podgorelec egyre leszegett fejjel szaladt neki ellenfelének, aki nyugodtan vitte be ilyenkor az ütéseknek sorozatát. Őszintén megvallva, csodálkozást keltett Podgorelec győzelme.

Könnyűsúlyban Szobolevszky és Poetsch mérkőzött, azaz inkább birkózott. A küzdelem úgy indul, hogy Szobolevszky technikai tudásával fogja maga alá gyűrni, sőt legázolni ellenfelét. Már az első menetben egy jól irányzott horogütés a földre viszi. Poetschet.

A második menettől kezdve azonban folytonos dulakodás, birkózás a küzdelem, amiben Poetsché a kezdeményezés kétes értékű dicsősége. Szobolevszky hibájául kell felróni, hogy nem tudott taktikát változtatni. Győz Szobolevszky.

Weltersúlyban Balázs és Nekolny küzdöttek. Megérdemelten győzött Nekolny, mert kezdettől fogva olyan offenziv szellemet árult el, ami csak győzelemhez vezethetett. Balázs meglepetve folyton védekezésre szorul és hiába változtat taktikát, hiába megy belharcba, ott éppen úgy zuhognak rajta Nekolny ütései. Tempóbírása, támadása és védekezése is jobb volt Balázséknál.

Középsúlyban Sparring és Hermanek a nap legszenzációsabb küzdelmét vívta. Soha Sparring még ilyen formát nem mutatott és mai munkájával egyszerre a legjobbjainak sorába futott be. Kilépései, el- és lehajlásai mind hajszálpontosak voltak. Valamennyi mozdulatát a legnagyobb hidegvérrel hajtotta végre.

Gyors szemével minden helyeztet azonnal felismert és ki is használt. Minden támadásra ellenállással felelt, sőt még kemény ütésekkel is meg tudta toldani. Ez nagyon megzavarta Hermaneket, aki biztos és könnyű győzelmet remélt. A mérkőzés a igazságnak megfelelően döntetlenül végződött.

Kisnehézsúlyban Kelemen és Fait küzdelme kiütéses magyar győzelmet hozott. Mindketten kemény ütésű legények. Fait azonban ugyanazt a hibát követte el, mint a magyar Podgorelec. Behúzza fejét és nem nézve előre lefut és a levegőbe üt. Így már az első menetben egy jó horogtól találva, háromig a földre ül.

A második menetben Fait mély ütést vét, úgy, hogy Kelemen egy percig pihen, de rögtön rá újból áll a harc. Az első menet helyzete most megismétlődik, de tragikusabb véggel. Kelemen irtó erővel hozott rövid horogütése állcsúcson találja Faitot, ki lezuhan. Kiszámolják és jó néhány percig tart, míg aléltságából magához térítik.

Nehézsúly Bokody L. és Hampacher dolgozik a dicsőségért. Nagyon hosszú keze van a csehszlováknak, amit ügyesen ki is használ, mert hiába kísérel meg Bokody bármit is, mielőtt Hampacherhez jut, már beleütközik a kesztyűjébe. Bokody később belharccal próbál közelébe jutni, ami már eredményesebb is. Győz Bokody, de a győzelem igen minimális volt csak és talán közelebb járt volna az igazsághoz a döntetlen eredmény.

A magyar csapat tehát legázolta ellenfelét. Segítette ebben az újonc válogatottak minden reményt felülmúló szereplése. Végeredményben az ötödik magyar-csehszlovák viadal a hazai színek 14:2 arányú győzelmével végződött.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98