Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Kortárs művészek galériái

Az ember legtitokzatosabb, már-már a misztikum dimenziójából eredő cselekvése: a művészet. Racionális világunkban idegen, eredete, célja, funkciója verbálisan megközelíthetetlen, bárha sok tízezer oldalnyi ún. szakirodalom hajtogatja imamalom-szerűen mibenlétének lényegét. Minden művészeti kritikának egyetlen kifejezésre szabadna koncentrálódni: No comment.

Amit művészetnek nevezünk, talán nem más, mint a Teremtő önkifejeződése: Ember az isten tükrében és, megfordítva: Isten az ember tükrében.* (Kőrösi Sándor értekezésének címe)

Ősibb mindennél: istennel egyidős és egylényegű. Egy képet nézni olyan, mintha kilépnénk önmagunkból; a mágia világa ez, ahol semmi nem azonos semmivel, még önmagával sem. Van-e megrendítőbb útja a teremtésnek, mint az emberi szem-tudat-kéz hármas szűrőjén átszivárgó valóság, amely ott ég Altamira sötét barlangjában, s bevilágítja az Univerzumot?

A világról való legeslegelső információnk a fény. A fényt pedig legelsősorban formákként, színekként: képekként érzékeljük. A fény világába születünk, és minden elképzelhető fogalmunk ezzel kapcsolatos. Metaforikusan: az élet olyan, mint egy festmény, amit azért nem láthasz, mert magad is egy ecsetvonás vagy rajta.

Szabó Zoltán

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98