Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1929 | Július

Menyasszonyképző akadémia 1.

Hófehér, tiszta tanterem, a falon tábla, előtte tanárnő áll, krétával a kézben és magyaráz, azonban nem valami algebrai tételt, hanem egy receptet. A növendékek, csupa fiatal, fehérbe öltözött menyasszonyjelölt, köréje csoportosulva hallgatják. A terem másik sarkában gázkályha áll, gőzölgő lábasokkal a sütő mellett egy kisleány guggol és éppen a puddingot húzza ki. Akár a mesékben.

Mert ilyen képet ma már csak régi írók novelláiban talál az ember, vagy direkt vissza kell múlnia az Andersen-mesékig: karcsú, szép teremtések, kezükben...nem szemöldökegyenészeti csipesszel, nem szájfestékkel, hanem: főzőkanállal! Az olvasó bizonyára kételkedve csóválja a fejét. Pedig mindez rideg valóság. Ezek a leányok főztek! Valódi ebédet, valódi konyhában.

-Kóstólja meg - biztatott az iskola igazgatója. Mit tagadjam, kissé bizonytalan léptekkel közeledtem a tűzhelyhez. Mert egészen más az, ha vendéglőben, pincér tálalja az ételt, Ott van bizalma az embernek. De mikor ilyen kedves, táncoslábú fruskák főzik azt a tejfölös halat… folyton az jár eszemben, hogy hátha a torkomon akad egy rúzsos rudacska? Vagy hogy az a fehér ott, amelyben a gombákkal körített megboldogult harcsa úszkált, nem tejföl, hanem púder…

.
- Nos, ízlett? - faggatott a szőke hölgy. Mi az, hogy ízlett? Utána kértem belőle. Az ifjú szakácsnőjelölt tréfásan szalutált a főzőkanállal. Mennyivel jobban állt a kezében, mint például a szaxafón, amellyel egy pezsgős éjszakán láttam táncolni hasonló korú fiatal úrileányokat az egyik bárban. Az újságírónak ilyenkor önkénytelenűl megrendül a pesszimizmusa és kételkedni kezd: csakugyan akadnak még rendes, házias kisleányok a világon?

Négy konyha van állandóan üzemben az intézetben a Prohászka uccai polgári iskola negyedik emeletén. Már két éve működik a pesti menyasszonyképző akadémia. A boldogult Szomaházy István megírta a feleségképző akadémiát, azonban menyasszonyképezdére ő se gondolt. Holott ez a fontosabbik. Egy perfekt menyasszony. Természetesen nemcsak aktív menyasszonyok iratkoznak be, sőt: szerelemben és főzésben egészen járatlan leányzókból regrutálódik az intézet legtöbb növendéke. Közel kétszázan vannak. Leányok, akik az élet iskolájában is sikerrel szeretnék letenni a vizsgát.

- Főbb tantárgyaink - sorolta el az igazgató – a háztartási teendőkön kívül, a varrás, iparművészet, betegápolás, kertészet, torna és gyerekápolás. Hát nem ideális? A kisleányok már most megtanulnak leendő csecsemőikkel bánni, hogy kell tisztába tenni a bébit, elringatni és általában: szakszerűen, higiénikusan kezelni.

Öröm lesz egy ilyen menyasszonyi diplomával rendelkező hölgyet feleségül venni. Ám a leányok nemcsak a csecsemőápoláshoz, hanem a főzéshez is értenek. Ez a legeslegfőbb tantárgy. A kémia mellett a konyha kémiája. Itt valóban olyan tiszta és rendes minden akár egy laboratóriumban.

A nők, a konyha vegyészei, higiénikusak és komolyak fehér köpenyeikben, amelyekben a szanatóriumi ápolónőkre emlékeztetnek. És ennek a laboratóriumnak olyan remekei vannak, mint egy tál gusztusos palacsinta, rétesek, fánkok, ami szem-szájnak ingere, különösen éhgyomorra, így egy óra tájban…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Lóhúsárulás Budapesten Lóhúsárulás Budapesten
Az a sok és valójában jogos panasz, mely a fővárosi piaczokon a hús...
Budai „33”-as – Attila 3:2 (1:1) Budai „33”-as – Attila 3:2 (1:1)
Meglepően erőteljes játékot produkáltak a miskolciak, akik az első...
A német válság A német válság
Németország és Anglia versengése már sokkal ismertebb, semhogy...
A legnagyobb áramfejlesztő gép A legnagyobb áramfejlesztő gép
A Siemen-Schuckert-művek a háború alatt a westfaliai iparvidék...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő... Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő...
Sokan nem tudják, hogy Leonardo da Vinci nemcsak nagy festő,...
Rövidek Rövidek
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A magyar kormány a honvédelmi...
Éjfél után ért véget a balatoni vitorlásverseny Éjfél után ért véget a balatoni vitorlásverseny
Két évvel ezelőtt rendezte meg először a Hungária Jacht Club a...
Ózonfejlesztőgép a lövészárokban Ózonfejlesztőgép a lövészárokban
Ha a jövő krónikása majdan kutatni fog a mostani világháboru...
Pusztít az árvíz Pusztít az árvíz
Zalaegerszegről jelenti telefónon a Hétfői Napló tudósítója:...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98