Dtum
Login with Facebookk
1922 | Március

Miért savanyú a főtt gyümölcs?

Mindenki tapasztalta már, hogy a megfőtt szilva, kajszinbaracz, savanyúbb, mint a nyers. Mi ennek az oka? Tudvalevő, hogy a gyümölcsök egyéb kevésbé fontos alkotórészeik mellett czukrot (elsősorban gyümölcsczukor) és különböző szerves savakat (almasav, czitromsav, borkősav) tartalmaznak. Az éretlen, zöld gyümölcsnek erősen savanyú ízét ezek a savak okozzák, melyek a még kis mennyiségben jelenlevő czukor mellett a többi alkotórészek ízét erősen elnyomják.

De a legnagyobb czukortartalmú érett gyümölcsben is megtaláljuk őket, igaz, hogy erősen megfogyatkozott viszonylagos mennyiségben. Úgy a czukor, mint a savak a gyümölcs sejtjeinek nagy üregecskéit, úgynevezett vakuoláit kitöltő sejtnedvben vannak feloldva, eloszlásuk különböző sejtekben azonban nem egyenletes.

Kisérletekkel ki lehetett mutatni, hogy a gyümölcs parenchymának azon sejtjei, melyek nyomással szemben ellenállóbbak, melyeknek sejtfala tehát nehezebben roncsolódik el és így tartalmuk nehezebben ürül ki, más összetételüek, mint a nyomással szemben kisebb ellenállást mutató, könnyebben szétroncsolódó, tartalmukat könnyebben kiürítő sejtek.

A szilva és kajszinbaraczk esetében már most éppen az tapasztalható, hogy a legkisebb ellenállóképességgel biró sejtek tartalmazzák a legkisebb mennyiségű növényi savat és viszonylag a legtöbb czukrot.

Ha ezeket a gyümölcsöket nyersen élvezzük, rágás közben csak ezeket a csekély ellenállóképességű sejteket roncsoljuk szét, a nagy savtartalmú, nagy ellenállóképességű sejteket változatlanul nyeljük le; a savak tehát nem fejthetik ki hatásukat ízlelőszervünkre s így csak a kellemes, édes ízt élvezzük. Főzéskor ellenben az összes sejtek szétroncsolódnak, valamennyi sav kiszabadul, ezért például a kajszibaraczkos vagy szilvásgombócz bizony csak alapos czukrozással válik igazán élvezhetővé.


Dr. Gombocz Endre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98