Dtum
Login with Facebookk
1929 | Március

Nobile számára nincs mentség

Nobile számára nincs mentség - mondja a sarki expedíció vizsgálóbizottsága, amely Marianot és Zappit felmentette
Róma, március 3.


A sarki expedícióval kapcsolatos vizsgálatra kiküldött bizottság Mussolininak átnyujtotta jelentését, amely három részre oszlik:


1. Milyen okok idézték elő a léghajó pusztulását.

2. a tulélők magatartása a katasztrófa után.

3. a segítés munkája.


Az első pontra nézve levont végkövetkezetés szerint a léghajó pusztulását manőverezési hiba idézte elő s része van benne a léghajó szerkezetének és a géprészek használatának is.


A második pontra nézve a bizottság egyhangulag megállapította, hogy Mariano és Zappi parancsnokok magatartása semmikép sem itélhető el, sőt ellenkezőleg, méltó minden dicséretre.


Nobile megmentését illetően a bizottság egyöntetűen megállapította, hogy az eljárásra semmiféle elkogadható mentség nincs és azt legfeljebb megmagyarázhatóvá teszi, de semmikép sem igazolja a testi és lelki depresszió, amelyben Nobile volt és amely lehetetlenné tette számára, hogy igaz valóságában és következményeiben itélje meg tettét, még ha Landberg állhatatosan kifejezésre juttatott sürgetéseinek hatása alatt állott is.


Ami a bizottság segítési munkálatait illeti, minden, ami egyáltalában lehetséges volt, megtörtént a hajótöröttek halkutatása, megsegítése érdekében és az elszakadt léghajó felkutatására is. Ez a munka, amelyet az olaszok lendülettel és a külföldiek hathatós közreműködésével végezték, bámulatos példája az emberi szolidaritásnak, amely a Kraszín szerencsés cirkálásában és Amundzen nemeslelkű önfeláldozásában érte el tetőpontját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98