Dtum
Login with Facebookk
1928 | Július

Nobile Kopenhágába érkezett

Nobile Kopenhágába érkezett, nyilatkozott arról, hogy nem beszélhet és autogrammokat osztogatott .
Óriási tömeg várta, melyet rendőri kordon tartott távol az „Italia” menekültjeitől. – Behounek cseh tanár magával hozta Malmgreen naplóját
Kopenhága, julius 29.

 

Nobile expedíciójának életbenmaradt részvevőivel együtt megérkezett Dánia fővárosába. Malmőig elébe utazott Viola gróf kopenhágai olasz követ, az olasz katonai attasé és a cseh követség egyik attaséjának társaságában és üdvözölte a tábornokot. Amikor a vonatot, amely Nobilet hozta Malmőbe a kompra tolták, óriási tömeg gyült össze, amely a rokonszenv és ellenszenv minden megnyilvánulása nélkül figyelte a tábornokot, aki mosolyogva állott az ablak mellett.


Novilevel együtt hét olasz tiszt érkezett Kopenhágába, továbbá a „Citta di Milano” legénységének egy része. A kopenhágai állomáson ugyancsak többszáz ember várta Nobileék érkezését és amikor a komp kikötött, a rendőrség kordont vont.


Akik ennek ellenére hozzáfértek Nobiléhez, autogramot kértek és kaptak tőle. Az expedíció tagjai nagyon gyorsan szálltak át a vonatról a rájuk várakozó autóba és az olasz követségre hajtattak. A követségen Nobile fogadta az ujságírókat és a következőket mondotta:


- Nekem mindenekelőtt Rómában kell jelentést tennem. Katona vagyok és az expedícióról nem mondhatok el részleteket, amig jelentésemet meg nem tettem. Most még levertnek érzem maga, de remélem, hogy egészségem helyre fog állni. Köszönöm Svédországnak, hogy mentőexpedíciók küldésével és átutazásom alatt megértő magatartást tanusított velem szemben.


Ceccioni, akinek jobblába kötelékben van és csak mankóval tud járni, kijelentette, hogy nagyon természetesnek találta, hogy Nobilét mentették meg először, mivel az ő állapota volt a legsulyosabb. Nobile szerint viszont Ceccionit kellett volna elsőnek megmenteni.


Behounek cseh tanár, aki az „Italia” megmentett személyzetének többi tagjával érkezett meg, kijelentette, ujságirók előtt, hogy az „Italia” katasztrófáját valószínűen gázveszteség idézte elő, de az igazi okot sohasem lehet majd megállapítani. Lehetséges, hogy a propeller a ráfagyott jégdarabkákat a ballon felé hajította és azok megsértették a ballonhüvelyt. A léghajózősi szabályokat az utolsó pillanatig betartották és mindenki a helyén volt. Behounek megerősíti azt a hírt, hogy a Malmgreen-csoport azért akarta elérni a szárazföldet, hogy a mentőexpedícióknak megjelölje a vörös zárócsoport pozícióját. Útközben Malmgreen mind betegebb lett és a csoportot annak megváltozott pozíciója miatt nem tudták többé megtalálni.


Az expedíció tudományos eredményei főképen földrajziak, mert hiszen többezer kilomérterre terjedő eddig földerítetlen területet röpültek át.


Behounek birtokában van Malmgreen naplójának. Nobile nem vezetett naplót, csak a rádiótáviratok másolatait tartotta meg. Most egyenesen Prágába utazik, hogy az expedícióról irandó könyvét minél előbb kiadhassa. Véleménye szerint egy nemzetközi vizsgálóbizottság nem tudna többet megállapítani a vitás kérdésekről, mint amennyi már ma is kötudomásu. Hogy Nobile ellen nem mutatkozott nagy ellenszenv Svédországban, bizonyítja az a körülmény, hogy az olasz vagon telistele volt virággal, majdnem minden állomáson virágokat hoztak.
Zappi kapitány meglátogatta Malmgreen anyját Stockholmban

Stockholm, julius 20.


Zappi százados meglátogatta Malmgreen édesanyját és részletesen beszámolt Malmgreen utolsó óráiról. Zappi átadta Malmgreen édesanyjának fia értéktárgyait, iránytüjét és egyéb apróságokat. Nagy szeretettel s részvéttel beszélt Malmgreenről és előadása a hozzátartozókra jó hatást tett.

 

Vasárnap Zappi Nobile után Kopenhágába utazott.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Nobile léghajója az Italia átrepül Sopron felett Umberto Nobile
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szini Gyula: Zuboly könyve Szini Gyula: Zuboly könyve
Uzsoknál tavaly tavasszal a magyar határ védelmében nagy veszteség...
A svéd elektromos nagyvasutak A svéd elektromos nagyvasutak
Svédországnak alig van számbavehető széntelepe, de igen gazdag...
Tirpitz és Gallilei Tirpitz és Gallilei
A háboru nagy szinjátékának két nevezetes szereplője vonult most...
A Temes fedélzete A Temes fedélzete
Az aknára futott kiemeltette a tengerészeti parancsnokság és...
Vissza az aranyalaphoz! Vissza az aranyalaphoz!
Hoower, az Egyesült-Államok elnöke legutóbbi beszédében utalt arra,...
A hadifoglyok szökésének elősegitői ellen A hadifoglyok szökésének elősegitői ellen
Sándor János belügyminiszter a következő körrendeletet intézte az...
A petróleum keletkezése, a kísérletek A petróleum keletkezése, a kísérletek
Egy harmadik kutató Sabatier kimutatta, hogy az acetilén...
Az atyai ház Az atyai ház
Íróinkat, ha valami magasabbrendűt, a szórakoztatás igénye fölé...
Tauninger vagyok a Markóból
Néhány nappal ezelőtt három férfi állított be az egyik V. kerületi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98