Dtum
Login with Facebookk
1929 | November

Rövidek

Clémenceau, Franciaország megmentője, harmincórás irtózatos agónia után vasárnapra virradó éjjel meghalt
A család a halott végakaratához hiven csak hűséges barátait engedte a ravatalhoz, a többi politikust elutasították.  A kormány gigantikus temetést akart rendezni Clémenceaunak, de a család nem fogadta el Tardieu miniszterelnök ajánlatát.

A koporsót éjjel Vendéebe szállították, a sirt a „tigris” öreg sofförje már megásta és ma reggel temeti Clémenceaut puritán egyszerüséggel legszükebb családja és néhány meghitt barátja.

 

Vasárnap voltak Ausztriában a községi választások
Bécs, november 10.
Az alsóausztriai község választások a választók nagy érdeklődése mellett, minden zavaró incidens nélkül folytak le. Mivel 1700 község választott, a késő éjszakai órákban még nem lehet pontos képet kapni az eredményekről.


1646 községből a nemszociáldemokrata pártok eddig 17.647, a szociáldemokraták 4040 mandátumot kaptak. Az előző választásokon a nemszociáldemokrata pártok 16.396, a szociáldemokraták 3564 mandátumot kaptak.


A nemszociáldemokrata mandátumok száma eddig 1257-gyel, a szociáldemokrata mandátumok száma 476-tal növekedett.

Az osztrák legitimisták mozgalmat inditottak a Habsburg-ellenes törvények eltörlésére

Bécsből jelentik: Az osztrák birodalmi szövetség, amelynek keretében tartozik a régi arisztokrácia, peticiót dolgozott ki a Habsburg-ellenes törvények megszüntetése érdekében. A peticiót aláirási fölhivásokkal együtt megküldték az összes tartományokba. A tiroli nők monarchista egyesületei az utóbbi napokban az alkotmánymódosítás alkalmából a Habsburg-törvények ellen irányuló fölhivást terjesztették. Az innsbrucki keresztényszocialista párt ismert jogászokkal javaslatot készítetett a Habsburg-ház vagyonának visszaadásáról.

Gömbös Gyula a felekezeti békéről beszélt egyházfőfelügyelői beiktatásán

Szirákról jelentik: Az evangélikus egyházközség vasárnap iktatta be Gömbös honvédelmi minisztert felügyelői tisztségébe. Mihalovits főesperes beszéde után Gömbös Gyula és Svebla főszolgabiró az oltár előtt letették az egyházfölügyelői esküt, azután a honvédelmi miniszter székfoglaló beszédet tartott: - Hála Istennek ma olyan időket élünk – mondotta - ,amikor mi a nemzet élén állók, érezzük elsősorban a kötelességét, annak, hogy az Isten házában kell jönnünk, hogy szolgáljuk az Isten Igéjét és az Igén keresztül a hazát. És mert ez a meggyőződésem, mindig marad időm, hogy rendelkezésére álljanak egyházamnak. Itt, ebben a protestáns gyülekezetben hirdetem, hogy mi, magyarok, akár evangélikusok, akár katolikusok, akár reformátusok vagyunk, testvéri egyetértésben kell élnünk. Hiszen mi nem egy protestáns, nem egy kizárólagosan katolikus, hanem elsősorban egy magyar Magyarországért lelkesedünk.

Benes a „Newyork Times”-ben Európa gazdasági együttmüködését fontosabbnak tartja „holmi határkiigazításoknál”
Newyork, november 17.
A „Newyork Times” Benes, cseh külügyminiszter nyilatkozatát közli, aki kijelentette, hogy Európa gazdasági együttmüködését fontosabbnak tartja, mint holmi határkiigazítások ügyét.
A béke szelleme nem határkiigazítások révén, de a háboruelőtti mentalitás kihaltával fog majd a népek lelkébe visszatérni.


A Newyork Times ehhez a következő megjegyzést füzi:
Manapság gyakori eset, hogy egyes politikusok a halálozási statisztikát vonják bele számításaikba, de ha pillanatnyilag nem is volna szükség határkiigazításokra, e kérdés semmiesetre sem tekinthető végleg elintézettnek.


Nagyon is időszerű Smuts tábornok állásfoglalása, aki világosan utalt a népszövetségi szerződés idevonatkozó 19-ik szakaszára, melynek alapján véget lehetne vetni a tarthatatlan helyzetnek.

Az osztrák szociáldemokraták országos értekezlete elfogadta az alkotmányreformot
Bécs, november 24.
A ma összeült országos szociáldemokrata értekezlet egyhangulag elhatározta, hogy dr. Denneberg előadónak az alkotmányreformról szóló jelentését tudomásul veszi.


Ez a jelentés beszámol a tárgyalások menetéről és a párt állásfoglalásáról. Bécs helyzetére vonatkozóan ezeket mondotta: Ha az alkotmány létrejön, akkor Bécs kérdését oly módon kell megoldani, hogy Bécset, azért, mert szociáldemokrata többsége van ne taszítsák ki a többi tartományok szövetségéből.


A vita főszónoka, dr. Renner a többi között ezeket mondotta: Bécs egyenjoguságának kérdésében egyetlen lépéssel sem menetünk tovább. Azt hiszem, hogy a tárgyalások során áldozatokra kell készek lennünk. Ezek az áldozatok a pártra nézve jelenthetnek áldozatokat a hatalom tekintetében, de nem jelentik a nép jogainak föláldozását, mindenekelőtt pedig nem vonatkozhatnak Bécs jogi helyzetére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A halálos betg Georges Clemenceau Clemenceau koporsóját Párizsból vidéki birtokára szállítják Gömbös Gyula Benes Dr. Karl Renner
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98