Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1930 | Január

Beszélgetés Lázár Miklóssal, a Hegyalja uj képviselőjével

Tokaj, január 26.
Szerdán folyt le az országos érdeklődéssel kisért időközi választás a tokaj-mádi kerületben, amely mindazokat igazolta, akik biztosra vették Lázár Miklós fölényes győzelmét. Lázár Miklós még ma is a Hegyalján tartózkodik, sorra járja választókerületének tizenegy községét, hogy megköszönje a választók hűségét, kitartását és bizalmát.


Lázár Miklóst utján ujjongó lelkesedés kiséri. Mondokon és Mádon diadalkapukkal és lovasbandériummal, Szerecsenen, Tokajban, Tarcalon, Erdőbényén, Mezőzomborban, Ondon, Réthán, Golopon és Tállyán koszorukkal, virágfüzérekkel, nemzetiszinü szalagos csokrok özönével, himzett szalagokkal halmozták el. A népszerű képviselő ünneplésében résztvettek azok is, akik a választáson az ellenpártra szavaztak. A Hegyalja zimankos telébe tavaszt varázsolt a nép örömteljes lelkesedése és ragaszkodása megváltozott képviselője iránt, aki három nehéz, kemény küzdelem után jutott a kerület mandátumához. Lázárt mindenhol pártjának vezetőemberei fogadták, beláthatatlan tömegek élén. A képviselő mellett kijutott az őszinte és meleg ovációkból dr. miskolci Kovács Gábor orvosnak, a Lázár-párt fáradhatatlan, önzetlen, az egész környéken köztiszteletnek örvendő vezérkari főnökének, aki régi, meghitt barátjának harmadik, most győzelmes választási küzdelmében vállalt vezető szerepet.


Az elmult négy napon tizenegy népgyülésen beszélt Lázár Miklós, mindenhol szabad ég alatt és minden községben sorra járta választóit, hogy egyenként is kezet szoritson velük. A fölszabadult és örömtől mámoros Hegyalja községről-községre való látogatása szinte fáradságosabb, mint az izgalmas téli választás volt. Lázár brouchitikus, lázas megbetegedése szombaton már ugy elhatalmasodott rajta, hogy szerencsi befejező nagygyülése után az orvos teljes pihenést és nyugalmat rendelt számára.

 

Munkatársunk Szerencsen beszélt Lázár Miklós képviselővel és megkérdezte tőle, milyen érzés tölti el most, hogy a nyolcéves küzdelem eredményét: a hegyaljai mandátumot elnyerte. Lázár, akit szemmelláthatólag megviselt a négyhetes választási kampány, elgondolkozva, rekedten feleli:
- Boldog és büszke vagyok! Szívem csurdultig teli van a Hegyalja iránt hálával és szeretettel. A választás éjszakáján a vidék apraja-nagyja virrasztott. Ezer meg ezer ember sírva ölelgetett, amerre csak jártam. Még ma sem tértem magamhoz az elérzékenyülésnek és ragaszkodásnak ebben a virágos ciklonjában.


- A fővárosban aligha értik meg a könnyeket, akiktől elborult itt mindnyájunk tekintete.


- Nyolc év óta dolgozom a Hegyaljáért, jó egyharmadrésze a vidék lakosságának ügyes-bajos dolgával, panaszával megfordult nálam Budapesten, ugyszólván minden választómat nevén ismerem, a nép is ismer, szeret és megért engem és igy a megyében egyáltalában nem volt meglepetés a győzelmem.


- Különösen, amikor a Hegyalján köztudomásuvá lett, egy egyetlen illetékes tényező sem gondol erőszakos választásra és Széll József főispán erélyes kézzel érvényt is szerzett a kormány akaratának. Öt-hat községben, igy Monokon, Mádon, Ondon, Tállyán, Erdőbényén, Mezőzomborban főjegyzők, illetve adóügyi jegyzők még a megszokott határon tul is befolyásolni igyekeztek a választás eredményét, de ezek teljesen elszigetelt, felelőtlen terrorakciók maradtak.
Fejér főszolgabiró, Radácsy, vitéz Füzesséry és Wicland szolgabiró urak példátadó pártatlanságot tanusitottak. Igy aztán a választás, talán az egy Monokot kivéve, ahol választóimat csak a késő esti órákban szavaztathattuk le, addig a csikorgó hideg dacára egy jeges, havas udvarra terelték őket, ahol azonban kékrefagyva, kettős rendekben, mint a katonák kitartottak, semmi följegyzésre érdemes incidens nem zavarta a választást.


-  Hagytak nyomokat a képviselő ur lelkében a választás izgalmai?


- Semmit. Még két bukásom után sem, hát még ilyen fényes diadal után. Se gyülöletet, se haragot, még neheztelést sem érzek, senki emberfia iránt. Nem is természetem. Különben is a választások után az a rendje a dolgoknak, hogy a választás lázát, izgalmát ugy elfelejtik az emberek, mint egy bajnoki meccset. Nézzen körül a Hegyalján, mintha lidércnyomás alól szabadultak volna föl a lelkek! Itt, ahol a legnyomasztóbbak a gondok és legkeserűbb a szerénység, csillognak a szemek és ritka vendég, mosoly ül az ajkakon.


-  Mit szól a képviselő ur, most már a választás után a rágalmazóitól indított attakhoz?


- A professzionista rágalmazókkal és fölbujtóikkal végezzen az a fórum, amely erre egyedül hivatott: a biróság.


-  Mik a képviselő ur legközelebbi tervei?


-  A sok, szabadban mondott szónoklástól kinzó hangszálgyulladást és lázas tüdőhurutot kaptam, amikből mielőbb jó volna kigyógyulni. Nincs más kivánságom, a jó Isten minden egyebet teljesített!


-  Azután?


-  Dolgozni, dolgozni, dolgozni az országért és a népért, amig a mécsesünk ki nem alszik.


Sz-y E-e.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Olimpiai próbauszóverseny. Olimpiai próbauszóverseny.
Az olimpiai versenyek szempontjából a mi uszóink képességeit...
A középiskolai tanárok kongresszusa A középiskolai tanárok kongresszusa
Az ország középiskolai tanárai már régóta elégedetlenkednek. A mult...
A kávé helyes pörkölése A kávé helyes pörkölése
Nagyon sokan, a nélkül, hogy csak sejtenék is, nagy hibákat követnek...
Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben Viharos ellenzéki nagygyülés Debrecenben
Debrecen vasárnap az ellenzéki politika mellett tüntetett. Az...
Meggyilkolták a görög királyt Meggyilkolták a görög királyt
Megdöbbentő gyilkosság történt a mult héten. Egy elvetemedett...
Daladier érdekes vallomása a riomi per zárt tárgyalásán Daladier érdekes vallomása a riomi per zárt tárgyalásán
Jólértesült körül tudni vélik, hogy Daladier volt francia...
Harminc százalékkal csökkent a villamos utasok száma Harminc százalékkal csökkent a villamos utasok száma
Március 20-án reggel a villamos 100 százalékkal felemelte a...
Varga miniszter a soproni nyári egyetem megnyitó ünnepségén Varga miniszter a soproni nyári egyetem megnyitó ünnepségén
Vasárnap nyitották meg ünnepélyes keretek között a soproni Nyári...
Asztali teniszben 9:0-ra vertük Ausztriát Asztali teniszben 9:0-ra vertük Ausztriát
A magyar asztali teniszbajnoksággal párhuzamosan játszották le...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98