Dtum
Login with Facebookk
1930 | Június

Erdőben vagyunk?

Minden erőfeszités hiábavaló volt: a kormány nem tágit attól, hogy a magyar gabona értékesitését és elosztását egy mesterséges szervezet utján akarja megoldani. A nyolcpengős exportprémium, a gabonahatáridőüzlet megrendszabályozása, a tőzsdei biráskodásba való beavatkozás, a kenyérárak drágitása és a rozsliszt keverésének előirása, immár végleg elhatározott szándékok.

Hiába mondták szakértők és érdekeltek, hogy a fogyasztás megdrágitásánál egyebet aligha érhet el a kormány ezzel a páratlan szerkezettel, hiába jósolták meg maguk a gazdák, hogy az ajándék amelyet juttatni akarnak nekik: többet árt, mint használ. Semmi ellenérv nem talál meghallgatásra. És ugyanekkor, amikor e tervet a megvalósitás felé hajszolják, már készül a másik támadás is a gazdasági élet szabadsága ellen.

Arról hallunk, hogy nemcsak a záloglevélüzlet központositását s állami kezelésbe vételét vették tervbe, de az egész hitelszolgálatot is meg akarják rendszabályozni. Lesz tehát gabonaközpont megint. Lesz valamiféle hitelközpont. Uj tisztviselőkkel, rengeteg költséggel, a protekció és politikai cimboraság hullámzajlásával s ezzel szerencsésen visszaérkezünk oda, ahonnan tiz évvel ezelőtt elindultunk, amikor, mint a gomba esős éjszaka után, ugy nőttek ki a földből a központok, s ugy támadtak a gazdasági diktátorok.

Minden termelési ág fölé megint állami komisszárius kerül, aki senkinek sem felelős, legkevésbé pedig a gazdasági élet józan törvényeinek. Ezt a gazdasági szellemet a háboru teremtette meg. Ez valósitotta meg a bürokrácia hatalomsóvárgása kedvéért a kollektiv szocializmus eszményét: a termelés és elosztás központi vezetését.

Ez volt az a rendszer, amely először guzsbakötötte a gazdasági életet, hogy aztán koldussá tegye a népeket. És ez a szellem sehol nem lombosodott olyan terebélyes fává, mint nálunk. Erdő lett belőle, hasonlatos ahhoz a mesebeli rengeteghez, amelyből mérges gőzök szállnak ki s amelybe holtan szédül bele a fölötte elszálló madár is. És mégis folytatják. Egyre ültetik tovább a központositás csemetefáit. Ahelyett, hogy végetvetnének a háboru átkos örökségeinek, hogy visszaadnák az élet szabad mozgását, ujból elölről kezdik s visszahozzák ujabb formákban mindazt, amit a háboru itthagyott. Mert egyelőre még az sem a döntő kérdés, hogy mesterségesen megdrágitják kenyerünket, vagy hogy mikép teszik tönkre az egykor virágzó magyar gabonakereskedelmet. Hiába vitatkoznak azon, hogy a boléta adminisztrációja igy lesz-e jó vagy amugy. Ki lehet majd játszani vagy sem?

Az egész kérdésnek sokkal mélyebb gyökerei vannak és amit el kell dönteni a magyar közvéleménynek, az, hogy tovább türi-e azt a gazdasági rabságot, amelybe a bürokrácia kergette s meddig akarja még kiterjeszteni a kormányhatalom körét, amely politikailag is, gazdaságilag is vasbaveri akaratát. A központositás egy ujfajta diktaturát vezetett be Európába s most ez a diktatura az egész gabonatermelést akarja kezébe kaparintani. A Hobbes Leviáthán-állama jut eszünkbe, a kormányszörny, amely fölfalja a kormányzásra bizott gyermekeket.

A háboru vértengeréből ez a Leviáthán emelkedett ki s most megint itt van előttünk s kitátja falánk száját. Ne arról vitázzanak hát, hogy a boléta milyen lesz s a trafikban lehet-e majd megkapni, vagy a vasuti pályaudvaron. A kormány terveinek sokkal mélyebben fekvő rugói vannak, mint a bolétatechnika kérdései. Itt arról van szó, hogy a kormányhatalom Leviáthánja, amely most szegénységünk tengeréből lép elénk, végleg fölfaljon-e bennünket?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Szlovenszkó maratoni bajnoksága Szlovenszkó maratoni bajnoksága
Öt magyar atléta utazott a kassaiak tegnapi maratoni versenyére, hogy...
Bibliaolvasás a táborban. Bibliaolvasás a táborban.
Az egész világot csodálatra inditotta a kis boer nép vitézsége,...
Kazablanka bombázása Kazablanka bombázása
Előbb, mintsem várni lehetett, dördült el az első lövés a Glilée...
A magyar filmgyártás nehézségei A magyar filmgyártás nehézségei
Mindenekelőtt: kinőttünk a gyermekcipőkből, nem tartunk már a kezdet...
Az ultrahangok , sugárnyomás Az ultrahangok , sugárnyomás
Az ultrahangokat gyakorlati célokra is fel lehet használni. Termek...
Magyarország – Svájc 3:0 (1:0) Magyarország – Svájc 3:0 (1:0)
Az FTC Üllői-úti sporttelepén 35.000 néző. Ember ember hátán. Az...
Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi gyorsvonaton! Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi...
Egyik legkitűnőbb fiatal néprajztudósunk és szociográfusunk, Ortutay...
Meghalt Weiss Richárd Meghalt Weiss Richárd
Weiss Richárd, az MTK egykori legendás hírű birkózója, olimpiai...
Tűzvészek Tűzvészek
Az esztendő sanyarúságait a szárazság és terméketlenség mellett...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98