Dtum
Login with Facebookk
1930 | Március

A londoni egyezmény és a magyar posta

A minap fogadta el a törvényhozás a londoni, 1929. évi egyetemes postaszerződés becikkelyezéséről szóló törvényjavaslatot. Az egyezmény főkép három vonatkozásban érinti a magyar postát.

Rendszeresitettek az egyezmény során egy uj levélpostai küldeményfajtát.
Ez arra hivatott, hogy az egy kilogramnál kisebb sulyu áruk a levélpostával való gyors továbbitás előnyében részesülhessenek. A nemzetközi csomagszolgálat ugyanis jóval lassubb, mint a levélszolgálat, amelynek a továbbitására minden országban a leggyorsabb vonatokat is igénybe veszik.

A könyvek eddig 50%-os dijmérséklést élveztek.
A jövőben ezt a kezdvezményt nemcsak a kiadók vehetik igénybe, hanem bárki. Azokat a könyveket, amelyek – boritékot és védőlapokat kivéve – hirdetéseket tartalmaznak, kizárják a kedvezményből.

Végre kötelezővé tették a három év előtti hágai légipostakonferencia megállapodásait. A csomagegyezményben kimondották, hogy a csomagok sulyhatára a jövőben magasabb: 20 kilogram.

A törvényjavaslat megokolásában megjegyzi a kereskedelmi miniszter, hogy a szerződés számos kisebb-nagyobb ujitással könnyiti meg a közönség számára a postai szolgálat igénybevételét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy londoni póstahivatal csőpóstaállomása, Egy londoni póstahivatal ellenőrző terme, ahol a gépek helyes működését vizsgálják felül.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98