Dtum
Login with Facebookk
1931 | Január

Magyarország birkózói 5:2 arányban legyőzték a csehszlovákokat

Csak Fehér és nagy nagylepetésre Badó kapott ki

Magyarország válogatott birkózócsapata megérdemelt fölényes győzelmet aratott Csehszlovákia birkózói fölött. Vasárnap délelőtt a Royal Orfeum színpadán folyt le a harmadik magyar-csehszlovák birkózómérkőzés, amely 5:2 arányú magyar győzelmet hozott és így az 1928. évi prágai 7:5 arányú és az ugyanazon évi budapesti 8:4 arányú magyar győzelmek után a magyar színek képviselői biztosan utasították vissza a csehszlovák birkózók revánskísérletét.

A két nagyszerűen fölkészült csapat mérkőzése délelőtt 11 órakor kezdődött. A közönség ekkorra már zsúfolásig megtöltötte a Royal Orfeum nézőterét. A díszpáholyban foglalt helyet Petry Pál államtitkár családjával, aki Klebelsberg közoktatásügyi minisztert képviselte.

Külön páholyt foglalt el a csehszlovák követség tisztikara, amely Pallier Vaclay követ, meghatalmazott miniszter vezetésével teljes számban megjelent. A szűk nézőtéren több mint ezer ember szorongott, de legalább ugyanannyian jegy nélkül voltak kénytelenek a pénztártól távozni.

A mérkőzés fölvonulással kezdődött. A magyar csapat tagjai magyar címeres barna trikóban, a csehszlovákok a cseh nemzeti színekkel átszőtt sötétkék trikóban vonultak fel. Szicberth Imre MÁV fölügyelő, a Magyar Birkózó Szövetség társelnöke üdvözölte a csehszlovák birkózócsapatot és átnyújtotta vezetőjüknek, Zwerina Vaclacnak a magyar szövetség plakettjeit, Zwerina köszönetet mondott és viszonzásul művészi üvegserleget adott a magyar szövetségnek. A csapatok tagjainak bemutatása után megkezdődött a küzdelem.

Az egyes küzdelmek lefolyása:
Légsúlyban
Szegfű pontozással győzött Nic ellen. Az első öt perc egyenlő erők küzdelme volt. A második öt percben Szegfű valami előnyt szerzett. Alsó állásban mindinkább kidomborodott a kaposvári fiú nagyobb tudása és így a bírák ítélete megérdemelten jelezte győzelmét. A mérkőzés állása 1:0 Magyarország javára.

Pehelysúlyban
Mandr biztos pontozásos győzelmet aratott Fehér ellen. Az első tíz percben már nyilvánvaló volt a csehszlovák birkózó fölénye, de Fehér jól védekezett és a kiváló olimpiai helyezett tusgyőzelmét meg tudja akadályozni. 1:1.

Könnyűsúlyban
Kárpáti pontozással győzött Jaros ellen. Az első perc igen heves iramban telt el. A második percben Kárpáti szaltóval hídba vitte ellenfelét, akit nyolc percig leszögezve tartott, de a bivalynyakú cseh hídját betörni nem tudta, sőt Jaros a 9. percben a közönség lelkes ünneplése közepette kiszabadult. A továbbiakban már mindketten fáradtnak látszottak. 2:1.

Kisközépsúlyban
Matura pontozással győzött Samec ellen. Az első tíz percben teljesen egyenlők voltak. Parterben Matura karfölszedéssel kísérletezett, Samec munkája sem volt eredményes, végül állásban sem lehetett közöttük különbséget tenni. A vezető bíró döntése hozta Matura győzelmét 3:1.

Nagyközépsúlyban
Tunyogi a 16. percben dupla nelsonnal dobta Haalát. A nap legszebb mérkőzése volt a két birkózó küzdelme. Egyik akció a másikat követte és a közönség állandó ünneplése közepette a 16. percben Tunyogi dupla nelsonjával két vállra fektette a kitűnő cseh birkózót. 4:1.

Kisnehézsúlyban
Szalay pontozással győzött Wawra ellen. Ez a mérkőzés is igen szép volt kezdetben, de később tologatássá fajult. A nagy erejű Szalay nagyon kikészítette ellenfelét, aki végül szemmel láthatóan fáradtan mozgott. Wawra dicséretes módon nem adta föl a mérkőzést, annak ellenére, hogy a mérkőzés befejezése után dr. Varga Béla megállapítása szerint közben bordatörést szenvedett, ami igen fájdalmas. 5:1.

Nehézsúlyban
Badó és Urbán a szimpatikus cseh birkózó küzdelme teljesen egyenrangú volt és csak a bírói ítélet tudott a cseh javára különbséget tenni. 5:2.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kincsek a földben Kincsek a földben
Kincsek a földben! De ne méltóztassék drága ékszerekre, brilliáns...
A városi pénzintézetek kérdése A városi pénzintézetek kérdése
Mialatt nálunk, legujabban a fővárosban létesítendő községi...
Angol jelentés London éjszakai bombázásról Angol jelentés London éjszakai bombázásról
A légügyi minisztérium jelenti vasárnap reggel: Az ellenség...
Japán fegyverkezése Japán fegyverkezése
A Times tokiói távirata szerint a japán kormány legközelebbi...
Vasárnap elfogatóparancsot adtak ki Károlyi Mihályné Andrássy Katinka grófnő, ifjabb Szemző Gyula és Berény Henrik, az európai hírű zeneszerző ellen Vasárnap elfogatóparancsot adtak ki Károlyi Mihályné Andrássy Katinka...
A budapesti büntetőtörvényszék szombaton elfogatóparancsot adott ki...
Az álhirek terjesztői ellen Az álhirek terjesztői ellen
A belügyminiszter leiratot küldött a törvényhatóságokhoz, a melyben...
Tudjuk… Tudjuk…
… hogy „egész iparfejlesztésünknek, ipari fejlődésünknek...
A burgonyaközpont panamája A burgonyaközpont panamája
A felfüggesztett vezérigazgató. Az elpanamázott hat millió ügyében a...
Az első automobil-versenypálya Az első automobil-versenypálya
Az első automobil-versenypálya Francziaországban lesz. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98