Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1931 | Január

Gyöngyhalászat, a tenger leányai

A gyöngy a természet csodás alkotása, mely már az emberiség történelmének hajnalán feltűnt. Kétségtelen, hogy az ékszerek között az első volt, mellyel az ember díszítette magát. Talán a tengerparti halevő vad népek egyike, amikor felnyitott egy kagylót, hogy éhségét csillapítsa, vehette észre először a gyöngy tündöklését, mellyel azután magát díszítette.

Gyöngyben a leggazdagabb vidékek az Indiai óceán, a Vörös-tenger, a Perzsa-öböl partvidéke és így természetes, hogy az itt lakó népek: a hinduk, perzsák, egyiptomiak ismerték először a gyöngyöt. Eme tájak bennszülötteinek évezredes ősfoglalkozása a gyöngyhalászat, amely bár ezer veszélyt rejt magában és egyike a legnehezebb foglalkozásoknak, mégis apáról fiúra száll az és még ma is ugyanolyan kezdetleges módon végzik, mint évezredekkel ezelőtt.

A búvárkészülékeket és a modern technika minden olyan vívmányát, amely a gyöngyhalászatot megkönnyítené, a legellenségesebb indulattal fogadják, mert az ősi foglalkozásukat, kenyerüket féltik tőlük.

A gyöngyhalászatot a kagylók élőhelye szerint a különböző tájakon különféleképen végzik. Általában a kagylók a korallzátonyokat és sziklás tengerfeneket kedvelik, ahol jól megkapaszkodhatnak. Szeretik továbbá az áramlásoktól és széltől védett csendes vizeket, amilyenek rendszerint tengeröblökben lelhetők fel. A tenger mélysége, ahol a kagylók találhatók, függ egyrészt a kagylófajtáktól, másrészt pedig a geográfiai adottságoktól.

Legsekélyebb vízben található a Meleagrina Martensi nevű kagyló a japán partokon, az Ago-öbölben, ahol 0.5-1 m mélységben is lelhetők már, tehát a gyöngyhalászattal foglalkozók víz alá merülés nélkül is szedhetik a kagylókat. Természetesen azért nagyobb mélységekben is lelhetők, de 8-10 m-nél mélyebbre itt a gyöngyhalászoknak nem kell lemerülniök.


Japánban a gyöngyhalászatot csak mintegy négy évszázad óta űzik és ma már azzal csak a nők foglalkoznak. Különös jelentőséget nyert Japánban ez a foglalkozás azóta, mióta a gyöngykagylót racionálisan tenyésztik és a gyöngyképződést mesterségesen segítik elő.1 A gyöngyhalászattal foglalkozó japán nők virgonc, fürge, kitűnő úszók, akiknek valóban elemük a tenger. A „tenger leányai”-nak nevezik őket. (1. kép.)

A gyöngyhalászatra csónakon vagy bárkán csoportosan indulnak. A csónakon melegen vannak öltözve, de ezt az öltönyt vízbemerüléskor levetik, amikor nem marad egyéb rajtuk, egy fehér ing és egy szoknya-nadrág, no meg az elmaradhatatlan fehér főkötő. Szemüket egy jól záró szemüveggel védik a tenger sós vizétől. Mintegy 60-80 másodpercig maradnak a víz alatt és naponta összesen mintegy másfél órát töltenek a víz alatt. Tehát 60-90-szer buknak alá, amit naponta három fordulóban végeznek, minden forduló után pihenőt tartva. (2. kép.)

Ez csak nyáron van így, mert télen összesen csak fél órát töltenek a vízben és ilyenkor pihenő közben bárkán úszó melegedőben melegednek. Minden búvárnő egy kis sajkát hord magával, amelybe az összeszedett kagylókat teszi. Így munkájuk eredménye könnyen ellenőrizhető.

A gyöngyhalásznők Japánban a legjobban fizetett munkások közé tartoznak. Munkájuk egész évben van, mert ha a gyöngyhalászat szünetel, akkor a tengerfenék tisztításával vagy egyéb a gyöngykagylótenyészetekben előforduló munkával foglalkoztatják őket.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Japán gyöngyhalásznő Pihenő gyöngyhalászat közben Gyöngyhalászok felszerelése
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Petőfi család Kiskőrösön A Petőfi család Kiskőrösön
Tisztelt Szerkesztő Úr! Jeles írónk, Baksay Sándor, a...
Egy magyar szentember Egy magyar szentember
Orosz István önéletrajza. Kiadta Bálint Sándor –...
Tanácsok fiatal kereskedőknek Tanácsok fiatal kereskedőknek
Látjuk magunk körül rajzani azt a fiatalságot, amelyik most...
Nagy Endre -  Ady anekdota Nagy Endre - Ady anekdota
Azt hiszem, engem nagyon szeretett, vagy nagyon utált. A magam...
A Balaton medrének forrásai A Balaton medrének forrásai
A Balaton tudományos tanulmányozását végző bizottság kétségtelenül...
Nincs ozsonnakávé Nincs ozsonnakávé
Nincs ozsonnakávé, tehát ozsonnára három tojást pohárban,...
Lefoglalták Remarque folyószámláját és értékpapírjait Lefoglalták Remarque folyószámláját és értékpapírjait
A Berliner Börzenzeitung szerint Erich Maria Remarquenak, a Danat-...
H ogyan lett Toldy Ferencz magyar ember? H ogyan lett Toldy Ferencz magyar ember?
1813-ban, valamely októberi nap estéjén, vacsora után anyám magához...
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró,
Az elmult hét hőse kétségtelenül Bánffy Dániel báró, a Teleki-...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98