Dtum
Login with Facebookk
1931 | Június

A Velencei tó madártávlatos térképe

Az az érdeklődés, amely a Velencei tó rohamosan fejlődő fürdői iránt megnyilvánult, arra késztette a Duna-Száva-Adria (Déli) Vasút igazgatóságát, hogy a tómenti érdekeltségek hozzájárulásával a Balatonhoz hasonló madártávlatos térképet adjon ki a Velencei tóról.

Szigorúan véve nem is térkép, hanem valóságos festmény ez.
Olyan, mintha a tó és környékének repülőgépről nézett tájképe volna. A m. kir. Állami Térképészetben vitéz Magassy Zoltán tervezése nyomán készítették nagy gonddal és ízléssel.

A Velencei tó víztükre halványkék szinben világít a sötétzöld nádasok labirintusában. Északi oldalára a Vértes déli nyulványai ereszkednek alá. A 352 m magas Meleghegyről – ahová Dinnyés és Kápolnásnyék vasúti állomások felől rózsaszínben tartott turistautak vezetnek – gyönyörű kilátás nyílik. Közelében találjuk Nagy- és Kispákozdvár őskori földvárak maradványait.

A fürdőtelepek, községek és városok pirosan virítanak. A vasútak feketén, utak sárgán kígyóznak a zöldesbarna hegyek és sárgás szántók között. Fehérek a vasúti állomások. Minden településnek, községnek, nagyobb hegynek ott van a neve, de a fekete betük rajza oly finom, hogy nem zavarják a festmény harmóniáját. A térképet néhány környékbeli jellegzetes tájkép teszi teljes egésszé. Nagy előnye a térképnek, hogy könnyen olvasható, a térképhez nem igen értő laikus közönség is könnyen eligazodhatik rajta.

A térkép a fejlődő Velencei tó propagandáját hivatott szolgálni.
Magyar, német, francia, olasz és angol magyarázó szövege segiti elő e fontos célját. E remekben készült madártávlatos térkép, amellyel a Duna-Száva-Adria vasút igazgatósága kitünő módon szolgálja a Velencei tó kultuszát, a DSA vasúti állomásokon példányonkint 50 fillérért kapható.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98