Dtum
Login with Facebookk
1931 | Május

Háziipari bőrcserző és feldolgozó tanfolyam Jászszentandráson

A Nagyalföld lapályos rónájának szélén, ahol már hullámos felületbe megy át a sikság, mint a Jászság végvára terül el Jászszentandrás nagyközség. A község tanyarendszerben nyolcezer katasztrális holdon terül el s a birtokmegoszlás olyan, hogy a lakói mind kis- és törpebirtokosok, százholdas birtokos nincsen. Igyekvő nép lakja e helységet, amely hires jó dohányáról, az asszonynép pedig országos hirnévre tett szert richelieu, madeira fehérnemühimzésével, melyet háziiparszerüen folytatnak. 

A bőrcserző- és feldolgozó tanfolyam – melyet a leventeegyesület rendezett – a férfinépességnél kivánt téli foglalkozásul háziipart meghonositani. Február 3-án Kapinya Antal őrgy. fügedi lakos vezetése mellett nyilt meg e tanfolyam s a hallgatók száma állandóan növekedett. Két hónap elmultával, a március hó 20-iki záróvizsgán tettek tanuságot a növendékek arról, hogy a tanfolyam megvalósitotta-e a maga elé tüzött célt. 

Szakszerü vezetés mellett megtanulták a hallgatók a juhbőrök timsós és krómos cserzését, amely utóbbi moly- és vizmentessé teszi az anyagot. Elsajátitották a lábbelinek való felsőbőrök kikészitését, egyszerübb szőrmeruhák elkészitését, gyapju feldolgozását, nevezetesen a gyapju festését, héhelyezését, fonását tanulták meg a hallgatók. 

Az volt a cél e tanfolyam megszervezésénél, hogy a kisgazda és törpebirtokos az ő kis gazdaságában előfordulható állati termékeket háziiparszerüen önmaga tudja feldolgozni és azt akár saját gazdasága hasznára, akár mások részére tudja olcsón értékesiteni. Ez a cél nemcsak a bőr- és szőrmeanyagoknál vezette a tanfolyam vezetőjét, hanem magának a husnak feldolgozására is.

Igy történt meg az, hogy a tanfolyam keretében került bemutatásra és oktatás anyagát képezte a husnak konzervvé való tömegfeldolgozása. Ezt a konzerválandó élelmiszernek kellő elkészitése után egy légtelenitési eljárással oldották meg. Ezzel az eljárással a földmives felesége jóelőre elkészitheti a táplálkozáshoz szükséges élelmet s a nagy munkaidőben együtt dolgozhatik férjével és mégis rövid idő alatt ott a munka helyszinén kész főtt étellel csillapithatják éhségüket. 

A vizsgán bemutatásra kerültek a tanfolyam ideje alatt elkészült timsós és krómos juhbőrök nagy tömegben, a lábbelifelsőrész elkészitésére alkalmas borju- és kutyabőranyagok, valamint a már feldolgozott bekecsek, pruszlikok, keztyük és egyéb ruházati cikkek, valamint a megfont gyapjuból készült meleg kendő.

Megosztás:

A cikkhez 1 hozzászólás kapcsolódik!
A hozzászólások megtekintéhez kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A tulipán a magyar nép művészetében A tulipán a magyar nép művészetében
Azért választották a tulipánt a mostani nemzeti mozgalom jelképes...
Eső utánzása pohárban
20 cm magas és legfölebb 10 cm átmérőjű hengeres poharat félig...
Gárdonyi virágai és fái, a jegenye Gárdonyi virágai és fái, a jegenye
Azt mondják, hogy Gárdonyi zárkózott volt. Most már érthető...
Péter király koronázása Péter király koronázása
Péter Szerbia királya megkoronázásának napjára, nemcsak Szerbiából...
MTK – UTE 8:0 (5:0) MTK – UTE 8:0 (5:0)
A két csapat nagy érdeklődéssel várt találkozása durvaságokban...
A kormányzó bizakodó beszédet mondott Kőszegen A kormányzó bizakodó beszédet mondott Kőszegen
Vasárnap ide érkezett Horthy Miklós kormányzó, hogy résztvegyen a...
Az új nyugdíjtörvény Az új nyugdíjtörvény
Lukács László pénzügyminiszter az Állami Tisztviselők Országos...
A ki a halállal csalt A ki a halállal csalt
Szabolcska Márton csuczai lakos a múlt évben tért haza Amerikából...
Róna József, a nagy magyar szobrászművész Szilveszter hajnalán hirtelen meghalt Róna József, a nagy magyar szobrászművész Szilveszter hajnalán...
Szilveszter hajnalán, hirtelen keletkezett szívroham megölte a 79...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98