Dtum
Login with Facebookk
1931 | Október

Matuskát vasárnap átszállították a Landesgericht fogházba

Először Ausztriába ítélkeznek fölötte, azután döntenek a Magyarországnak való kiadatása felől.


Matuska Szilvesztert, az ansbachi jüterbogi és biatorbágyi vasuti merényletek tettesét a rendőrség bűnügyi osztályáról vasárnap átszállították a Landesgericht fogházba. A bécsi rendőrség szerepe most már mindössze annyi, hogy ellenőrizze Matuska vallomásának adatait.

Matuska vallomásában elmondotta, hogy az amsbachl merénylet után 1930 szilveszter éjszakáján egy ottani vendéglőben vidám táncmulatságon vett részt.

A kiküldött detektívek megállapitották, hogy ez az adat megfelel a valóságnak, sőt a táncmulatság végeztével Matuska néhány órára nem egyedül szállt meg egy neulenbachi szállodában. A szállodából 11 szavas sürgönyt adott föl Bécsbe feleségének!

A jüterbogi merénylettel kapcsolatban Matuska azt vallotta, hogy a ruhákat, amelyeket a tett elkövetésekor viselt, Budapesten vásárolta. Azt vallotta továbbá, hogy a merénylet elkövetése után Bécsbe jött, a Strozzigasseban szállt meg egy szállodában és a szálloda hátulsó udvarában elégette a ruhákat. A vizsgálat ezt az adatot is megerősítette és a szálloda személyzete a kihallgatás folyamán előadta, hogy a hátulsó udvarban csakugyan találtak elégett ruhafoszlányokat, sőt egy alig sérült prémbekecset is.

Augusztus elején Matuska egy wellsi hotelben lakott, ahol éppen úgy, mint a strozzigassei szállodában, saját neve alatt jelentette be magát. A biatorbágyi merényletben szereplő koffert csakugyan egy V. kerületi kereskedőnél vásárolta Bécsben.

Az az állítása is beigazolódott, hogyTattendorfban a gyujtótöltényekkel és egy sindarabbal előzetes kísérleteket végzett. E kísérletezés közben egy szilánk a közeli ablakba vágódott és betörte azt.

Matuska most már a Landosgerieht fogházban fogja megvárni a kiadatási eljárás lefolytatását. A rendőrségen közölték A Reggel tudósítójával, hogy először az ansbachi merénylet miatt fog felelni az osztrák esküdtszék előtt, amely, tekintettel arra, hogy a merénylet nem sikerült, valószínűen csak rövidebb börtönbüntetéssel fogja sujtani. A büntetés kitöltése után kerülhet sor Matuska kiadatására.

A rendőrségen hivatkoznak arra, hogy Magyarország és Ausztria között kiadatási szerződés nincs és ezért a téren a nemzetközi jogszokás az irányadó. A nemzetközi jogszokás szerint a kiadó hatóságnak jogában áll kikötni, hogy a kiadott ne kapjon nagyobb büntetést, mint amely a kiadó állam törvényeinek maximális büntetése vagy, hogy a kiadott ne rögtönítélő, hanem rendes bíróság elé kerüljön.

A hátborzongató Matuska rejtélynek egyetlen derűs jelensége dr. Gennath, a berlini bűnügyi rendőrség főnöke, aki a bécsi rendőrséggel ellentétben, egyedül Hetényi és Schweinitzer myomozási rendszerétől várja a még minden részletében ki nem bogozott példátlan bűnügy teljes tisztázását.

A berlini ,,Sherlock Holmes” e képen tréfásan megfenyegeti botjával tudósítónkat, aki pár perces sziesztájában háborgatja. Dr. Gennath a Schotteuring egyik padján fujja ki magát. Olyan kövér, hogy bár szállodája alig néhány lépésre van a bécsi rendőrfőnökségtől, mégsem tudta egyfolytában megtenni az utat...
Mivel Ausztriában a legfőbb kiadó hatóság az igazságügy-miniszter, Matuska élete vagy halála az osztrák igazságügy-miniszter döntésétől függ.
Arra a kérdésünkre, hogy Németország nem tart-e igényt Matuska kiadatására a jüterbogi merénylet miatt, azt a választ kaptuk, hogy a nemzetközi jogszokások értelmében Matuskát Magyarországon kell felelőségre vonni a jüterbogi merénylet miatt is.

A balkezes Wahl hattyudala

Már napok óta köztudomásu, hogy Scweinitzer, Gennat és Wahl vitái a nyomozás során gyakran viharosan elmérgesedtek. Annyira, hogy a magyar és német rendőrtisztviselők nem egyszer hagyták el izgatottan a tanácskozást. Pénteken már-már úgy állt a dolog, hogy az egész Matuska -ügy holtpontra jut, mert az együttes tanácskozások, amelyeknek ,,harmonikus egységét” a kommünikék nem győzték eléggé hangsulyozni, nem kecsegtettek eredménnyel.

Wahl udvari tanácsos, a bűnügyi osztály főnöke azon az állásponton volt, hogy pozitív bizonyíték nem szól Matuska bűnössége mellett, csak gyanus okok vannak, amelyek mindenesetre eléggé sulyosak, de nem elegendők a bűnösség megállapítására.

Viszont Schweinitzer az első perctől kezdve Matuskában látta a merénylőt és fölfogását a bécsi rendőrség vezetői is osztották.

Brandl, a bécsi rendőrség alelnöke, nyilatkozataiban és interjuiban valósággal bizalmatlanságot szavazott Wahlnak és szinte pontról pontra cáfolta meg a nyilvánosság előtt a bűnügyi osztály főnökének kijelentéseit. Az ujságolvasó közönség sokat mulatott rajta, hogy Wahl állandóan a legnagyobb tartózkodással beszélt az ügyről és még néhány nappal ezelőtt is egy ujságíró előtt azt a kijelentést tette: nincs meggyőződve arról, hogy csakugyan Matuska a tettes. Ugyanakkor
Brandl, a rendőrség alelnöke, is nyilatkozott és hangsulyozta, hogy mindhárom nerényletet Matuska követte el.

Brandl nyilatkozatai amelyek napról-napra megjelentek, annyiban is föltűnést keltettek, mert teljesen példa nélkül áll, hogy a rendőrség egyik legfőbb vezetője, aki maga sem vesz részt a nyomozásban, olyan kijelentéseket tett, amelyek homlokegyenest ellenkeznek alantasának jelentéseivel. Wahl tartózkodó álláspontját általában azzal magyarázták, hogy a bűnügyi osztály főnöke nem áll valami szerencsés kezű ember hírében és annak idején, amikor Fellner Andrást vádolta a lainzi gyilkosság elkövetésével, valósággal céltáblája volt a napi és vicclapok gúnyolódásainak. Brandl energikus cáfolataiból, amelyekkel, minden nap helyre igazította Wahl információit, arra következtetnek, hogy a Matuska- nyomozás volt Wahl hattyudala a bűnügyi osztály élén, rövidesen szabadságra megy és többé nem tér vissza. Helyét a salzburgi bűnügyi osztály főnöke fogja elfoglalni.

A nyomozás során Brandl ugyan az első perctől fogva állította, hogy Matuska a tettes, de hangsulyozta minden alkalommal, hogy Matuskát egyedüli tettesnek tartja, viszont Schweinitzer azon a nézeten volt, hogy Matuskának megbízói voltak és téves fölfogás Matuska gaztetteit sexuál- patológiai vágányokra terelni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
dr. Gennath, a berlini rendőrség főnöke Az ansbachi, jüterborgi és biatorbágyi merénylő, Matuska Szilveszter ügyét most tárgyalja a bécsi törvényszék
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98