Dtum
Login with Facebookk
1932 | Április

Letartóztatták Kassák Lajost

Letartóztatták Kassák Lajost, aki előadást tartott Szolnokon és a rendőrség szerint vétett az állami és társadalmi rend ellen


Szolnok, április 4.


A szolnoki rendőrség vasárnap délután letartóztatta Kassák Lajost és a társaságában levő fiatalembert, akit Lengyel Lajosnak hívnak. Kassák szombaton este a Magántisztviselők Egyesületében Irodalmi problémák címmel előadást tartott és ennek során az egyesületben rendezett munkásfényképészek kiállításáról is beszélt.

 

Vasárnap délelőtt Fábry rendőrtanácsos vezetésével rendőri bizottság jelent meg a Magántisztviselők Egyesületében, lefoglalta a képeket és bezárta a kiállítást. Délután 5 órakor detektívek keresték föl a lakásán Kassák Lajost, elkérték tőle beszédének szövegét és ennek alapján előállították a rendőrségre, ahol őrizetbe vették.


A rendőrség kedden délelőtt dönt Kassák további sorsáról. A letartóztatás a városban azért keltett föltűnést, mert Kassák előadásán ott volt egy rendőrfogalmazó is, aki egyetlenegyszer sem szakította félbe az előadást.

 

A bezárt kiállításon a Munka című lap körül csoportosult fényképészek képei szerepelnek, amelyek legtöbbje a szegénységet ábrázolja. Ugyanez a fényképgyűjtemény nemrég Budapesten hetekig ki volt állítva az Atelier című helyiségben és a kritika általános dicsérettel emlékezett meg róla. A rendőrség Kassák előadásának egyes részeiben az állami és társadalmi rend elleni vétséget lát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98