Dtum
Login with Facebookk
1932 | Február

Roosewelt követ szenzációs beszéde Amerika külpolitikájáról

Washington György születésének kétszázadik évfordulóját a nagy amerikai szabadsághőshöz méltóan ünnepelte meg vasárnap az egész magyar társadalom. A kormányzót, aki gyengélkedése miatt nem vehetett részt az Akadémiában rendezett ünnepen.

 

Berzeviczy Albert képviselte; a diszgyülést is ő nyitotta meg:
- A magyarságnak jelentős része volt és van az Unió közgazdasági életben és ez érthetővé teszi a lelkesedést, amellyel az Egyesült Államok megalapítójának emlékét ünnepeljük. Washington nagy alakja és emléke előtt tisztelettel hajol meg az egész világ, dicsősége bearanyozza az egész müvelt emberiséget.


Végül Berzeviczy angolul üdvözölte Roosewelt követet és az amerikai vendégeket, majd Hengedüs Lóránt tartotta meg emlékbeszédét:
- Amerika – mondotta – szabadságharca óta a világ vezető hatalmává lett és Washington eszméi, amelyek a szabadság és igazán föltétlen érvényesülését követelik, rendkivüli hatással voltak Európa fejlődésére is. Ezek az eszmék közel állanak a magyarság évszázados szabadságtörekvéseihez. Washington nagy bölcsessége, amellyel hatalma tetőpontján visszavonult a pártküzdelmektől, Deák Ferencére emlékeztet. Kossuth Lajos volt tehát az egyetlen, aki helyesen magyarázta és értelmezte Washington politikai végrendeletét, amidőn állította, hogy Amerika, amidőn százmilliós hatalommá nő, bele fog avatkozni Európa sorsába. Ez a prófécia teljesedett be a világháboruban. Amikor Amerika a páriskörnyéki békeszerződések ratifikálását megtagadta, ezen a nemes gesztuson meglátszott Washington végrendeletének hatása.


Ezután Roosewelt amerikai követ angolnyelvü ünnepi beszédben köszönte meg a magyar nemzetnek, hogy kifejezte elismerését Washington emléke előtt és barátságát Amerika iránt:
- Washington – mondotta – konzervativ és arisztokrata családból származott, legfőbb gondja mégis a liberalizmus és a kispolgárok védelme volt. Az amerikai szabadságharc sorsdöntő korszakában mindenünnen feléje áradt a bizalom s Washington az amerikai államok függetlenségének és egyesülésének valóságos szimbóluma lett. Amerika 13 állama csaknem Európa példáját követte, vámfalakat kezdett egymás után emelni, korlátozásokkal akadályozták a kereskedelem fejlődését, külön valutát és külön adókat akartak teremteni.

 

Washingtonnak sikerült átvezetnie népét a zürzavaros éveken és a pártok fölött állva, sikerült az ellentéteket kiegyenlítenie. Politikai végrendelete döntő szerepet játszott Amerika és a külföld viszonyának kialakulásában. Ebben megállapítja, hogy Amerikának inkább kereskedelmi, min t politikai kapcsolatokra kell törekednie a külföldi államokkal és rámutat arra, hogy Európának egész sor olyan érdeke van, amelyek Amerikát csak nagyon távolról érdekli.


Nem volna okos Amerikától, ha mesterséges kapcsolatok által kitenné magát az európai politikai élet hullámzásának, az európai barátságok és ellenségeskedések váltakozó alakulatának.


Elkülönült földrajzi helyzetünk - ez Washington végrendelete –, lehetségessé és kivánastossá teszi számunkra, hogy a mi magunk utján járjunk. Miért ne használnók ki ennek a helyzetnek az előnyeit? Miért kötnők sorsukat Európa valamely részének sorsához? Miért befolyásoltatnánk Amerika békéjét és boldogulását európai érdekek, ambiciók és vereségek által?

 

Washington politikai örökségét egy mondatba lehetne besürüsiteni: Együttmüködés anélkül, hogy másra rábiznók magunkat, - függetlenség nélkül, hogy elszigetelők magunkat!


A diszgyülés előkelő közönsége lelkesen megtapsolta az amerikai követet, majd Perényi Zsigmond báró indítványára angol üdvözlő sürgönyt küldtek Hoovernek, az Unió elnökének. A fővároson kívül Washington-ünnepélyt rendeztek az ország minden nagyobb városában és a közönség mindenütt lelkes hódolattal adózott a nagy amerikai államférfiu emlékének.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Washington szobra a Városligetben Az ünnepély elnöki emelvényén Hegedüs Lóránt (1), Roosewlt követ (2), Berzeviczy Albert (3), Perényi Zsigmond (4)
Cikk-ajánló
A nagy nap: A svájci válogatottak 9:0-ás veresége A nagy nap: A svájci válogatottak 9:0-ás veresége
Sokszor láttam már tüzesen játszani magyar csapatokat, de igy még...
Mariay Ödön -  A Rákóczi harang Mariay Ödön - A Rákóczi harang
Mariay Ödön, aki az utóbbi években többször feltűnést keltett...
A sebesültek és halottak névsora A sebesültek és halottak névsora
A sebesültek és halottak névsora. Húsz hivatalos névjegyzék jelent...
Trockij a vörös katonáknál Trockij a vörös katonáknál
A lettek tudvalevőleg legvitézebb és legelszántabb részét alkotják az...
Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés közgazdasági vonatkozásai Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés közgazdasági...
Az olasz-jugoszláv barátsági szerződés politikai vonatkozásainak...
Az evés üdítő és felfrissítő hatása Az evés üdítő és felfrissítő hatása
Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor...
Holnap kezdődik Moszkvában kétezer mérnök politikai bünpörének főtárgyalása Holnap kezdődik Moszkvában kétezer mérnök politikai bünpörének...
Péntek óta minden telefonösszeköttetés megszűnt Moszkvával és...
Trianon – alternatívák Trianon – alternatívák
Lehetett volna rosszabb is? Igen, lehetett volna. A...
Rajcsányi az első pécsi olimpiai válogató versenyen Rajcsányi az első pécsi olimpiai válogató versenyen
Az ötvenéves Pécsi Atlétikai Club vasárnap kardvívóversenyt...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98