Dtum
Login with Facebookk
1932 | Január

Kihalóban van Ausztrália legérdekesebb állata

Ausztrália őserdőiben még néhány évvel ezelőtt is milliószámra élt a koala nevű, kistermetű erszényes medve. Ez a teljesen medveszabású állat csak akkora, mint egy nagyobb játékmedve, mint egy bohókás mackó, amilyen a játékboltok kirakataiban szokott komolykodni.

Testének hossza körülbelül fél méter, magassága 25-30 centiméter. Szürke, tömött, puha bundája, nagy lelógó fülei vannak, apró szemei s kiugró, fekete orra. Nagyon lusta állat, ausztráliai lajhárnak nevetik. Észbeli tehetségei is nagyon mérsékeltek. De nagyon ügyesek kúszik. Fákon él, az ausztráliai gumifákon s ennek a rügyeivel s fiatal leveleivel táplálkozik.

Vizet sohasem iszik. A földre csak néha jön le s ilyenkor gyökereket keres. Éjjeli állat. A nap legmelegebb részét átalussza s csak naplemente után indul ennivaló után. A társas életet nem szereti, egy fán rendesen csak egy koala él.

A hím a szerelem időszakában egy magas száraz fa tetejébe mászik s rekedt bőgéssel csalogatja magához a párját. Sokszor csak azért ül egy más száraz ág tetejébe, hogy órák hosszat nézegesse a vidéket. A nőstény fél évig viseli a hasán lévő erszényben fiókáját, amely még később is az anyja hátán, annak bundájába kapaszkodva cipelteti magát.

Az anyaállat különben nagy szeretettel nevelgeti kölykét. Ha engedetlen megveri, amikor a megfenyített csemete úgy sír, mint egy kis gyermek. A fogságban csak úgy él meg, ha a gumifa rügyeivel és leveleivel táplálják. Ezért aztán az európai állatkertekben nem látható.

Bundájáért és húsáért a benszülöttek szorgalmasan vadásszák őket, De a végzetes csapás az volt rájuk, hogy néhány évvel ezelőtt ragályos betegség ütött ki köztük, amely tömegével pusztította őket.

Ma már csak néhányszáz erszényes kismedve él Ausztrália északi és keleti részén. Teljes kipusztulásukat úgy akarják megakadályozni, hogy állami védelem alatt álló erdőkben gyűjtik őket össze, ahol könnyen jutnak bőséges táplálékhoz is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Koala A koála vagy erszényes medve. ausztráliának egyik legfurcsább állata, mely a magas fák koronájában tartózkodik. A nöstények rendesen csak egy kölyke van, amelyet, miután az erszényből kinőtt, még sokáig cipel magával vagy vállán.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98