Dtum
Login with Facebookk
1932 | Július

Apróságok

Kánikulai eszmefuttatás a girardi – szalmakalapról. Amióta a walesi herceg az ascotti versenyeken girardi szalmakalapot visel, azóta – bátortalanul ugyan – de kezd a girardi az egész kontinensen divatba jönni. Egy ember van Pesten, aki a divatra való tekintet nélkül nyáron mindig girardit visel. Kállay Tamás, akinek örökéért most folyik 37 fokos hőségben a korteskedés a kisvárdai síkon. Ő az idén is elővette tavalyi girardiját s hozzá hasonlóan, - most már a walesi herceg szankcióval is -, néhány finom idősebb úr is előkerítette a gardrobejából a négy – ötéves, vajsárga girardi- kalapot. Ezek az ógirardisták. Mellettük tűnik föl egyidejűleg az ujgirardisták tábora a konjukturátlanság konjukturájának lovagjai. Ők most vették meg a vadonatuj girardit: a vakító gyöngyszalma fehérlik, mint a gleccserek hava az esti Pest villanylámpáinak fényében – ahogy megjelennek benne-. Pontos ismertetőjelét adva s szigoru válaszfalat huzva nemcsak uj és régi girardi, de uj és régi girardisták között is…

A losangelesi adóhivatal Chaplin évi jövedelmét nyolcmillió dollárra becsülte. Chaplin óriási vagyonát néhány százezer dollár kivételével részvényekbe és állampapírokba fektette. Ezzel szemben Douglas Fairbanks, a másik multimilliomos filmsztár, csak 789.000 dollárt fektetett értékpapírokba a kimutatás szerint.

A kánikula divatba hozta Pesten a Zsófia sétahajót. Félkilenckor indul a kivilágított, valóban fejedelmi luxushajó ( Ferenc Ferdinánd feleségéről, Hohenberg Zsófiáról keresztelték el). A hajózás két pengőbe kerül, a vacsora, amelyet a Wagon Lits szervíroz, két pengő hatvan fillér. A Duna hűs fuvalmait és a partok tündéri panorámáját ingyen adják. A Zsófiától mindenki el van ragadtatva! Finom, békebeli, fehér luxushajó.

 

A közönség köréből mégis egy sereg levelet kaptunk, amelyek a vacsorát és a kiszolgálást panaszolják. Kettőhatvanért ma már tisztességes, jóízű vacsorát lehet adni és nem kemény, alig élvezhető paprikáscsirkét, hideg burgonyával. A rendezés , az utasok elhelyezése is méltán kifogásolható.

 

Az elmult napokban történt, hogy egy társaság, amely megváltoztatta az asztaljegyét is és amelyhez egy angol és egy olasz hölgy is tartozott, beszállt a Zsófiára a Pálffy téren és már lefoglalva találta a két asztalt. A parancsnok nem tudott érvényt szerezni a kifüggesztett szabályzatoknak és a Passautól Konstanzáig szokásos jogrendnek. Az előre megváltozott és kifizetett két asztalt ugyanis magasrangu köztisztviselők foglalták le, akik, ugylátszik, nálunk területenkívüliséget élveznek, mint a külföldi diplomáciai kar tagjai.

 

Mind hősök ők, mind férfiak, mind dicső hazafi: a film- államtitkár , a film helyettes államtitkár ( aki mellesleg országgyűlési képviselő is volt, most pottyant ki a dicsőségből a legutóbbi választáson), a miniszterelnökség szociálpolitikai osztályának vezetője, a film – osztálytanácsos, stb, stb, szóval egy rakás bürokrácia, amellyel szemben nemcsak a Mefter, hanem az egész közvélemény erőtlen, még egy ideig. Az idegen dámák akiknek családja Angliában és Olaszországban többet tett a magyar ügyért, mint az a filmarisztokrácia, amely jogtalanul lefoglalta a helyeiket. Ámulva, értetlenül hallgatta az üzenetváltásokat és a hajó személyzetének hadi jelentéseit. Kik ezek az urak! - kérdezték. Barátaik azonban megnyugtatták őket: Bizonyára idegenek, Madame, nem értenek magyarul…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98