Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

Az angol király fazekasa

Anglia nagy jubiláris ünnepségre készül. A szigetvilág lakósai és hivatalos körei méltó fénnyel akarjak megünnepelni az angol kerámia atyamesterének. Josiah Wedgewoodnak kétszázadik születésnapját, le akarják róni az angol világ háláját a zseniális fazekasmesternek, aki Anglia egyik legvirágzóbb iparágát megteremtette.

Josiah Wedgewood 1781 július 12-én született nagyon szegény munkáscsalád sarjaként és hatvanöt éves korában halt meg a hatalmas etruriai gyártelepen, amelyet ő teremtett meg. Hosszú, küzdelmes, de sikerekben gazdag út volt ez.

Akis Jusiah apja igen korán húnyt el. Alig kilencesztendős volt még a fiúcska, amikor anyja a nagy nyomor miatt kivette az elemi iskolából és fazekasinasnak adta. A kis Josiah bámulatos ügyességet tanúsított a fazekasmesterségben. Tizenkét éves korában már „művezető” volt, húszéves korában pedig egész Anglia legügyesebb fazekasmestere hírében állott.

Huszonkét éves sem volt még, amikor Burlemben önállósította magát és megalapította első agyagipari gyárát. Határtalan energia, munkakedv tüzelte a fiatal fazekasmestert, akinek rengeteg ötlete volt és aki éjjel-nappal kísérletezett. Pár esztendei szorgalmas munka után fel is találta a finom fajánszot, ami nagy feltűnést keltett és új korszakot jelentett nemcsak Anglia, hanem egész Európa kerámiájában.

A világ legelső, halvány krémszínű, finom fajánsz edénykészletét Charlotte angol királynénak küldötte meg, aki annyira megörült a gyönyörű ajándéknak, hogy férjével „az angol király fazekasmesteré”-nek neveztette ki a fiatal Wedgewoodot. Most már nyílegyenes irányban haladt előre az egykori szegény kis inas karrierje. Rövidesen megalapította nagyszabású, új etruriai gyártelepét, mely szebbnél szebb kerámiai termékkel árasztotta el egész Európát.

Később még több találmányával lepi meg kortársait. Így 1782-ben egy pirometert (tűzmérő) talál fel. Wedgewoodból Európa legelső agyagosmester lett, aki új módszerrel, új stílussal fejlesztette nagyra az agyagosság ősi mesterségét. Igen boldog családi életet élt. Megalapította a Wedgewood-dinasztiát, amely ma is virágzik. Érdemes megemlíteni, hogy egyik leánya lett a felesége Charles Darwinnak, a világhírű angol természettudósnak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Josiah Wedgewood a fajansz feltalálója Kerámia gyártelep
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98