Dtum
Login with Facebookk
1933 | Május

Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a vérerek görcse

Amikor a vérerek görcsöt kapnak

Miként a nagyvárost a vízvezeték és gázcsövek bonyolult hálózata, úgy fonja be az emberi testet a kersztül-kasul kanyargó vérereknek rendszere. De e vérerek fala korántsem olyan merev, mint amazoké. A bennök áramló vér nyomása kitágítja őket, s falaikban elhelyezett apró izmok segítségével önmaguktól összehúzódhatnak és megszűkűlhetnek. Ha ez az összehúzódás nagymérvű, akkor a vérerek görcséről beszélünk.

Súlyosabb esetekben egyetlen csepp vér sem tud keresztülfurakodni a görcsösen összehúzódott véreren. Az a testrész tehát, amelyet az illető ér szokott ellátni vérrel, ilyenkor egy csepp vér nélkül, egyetlen parányi táplálék- és oxigénszemecske nélkül marad. Ennek az állapotnak a következménye pl. a bőrön hamarosan jól látható és érezhető módon jelentkezik: a bőr elsápad, hideggé válik és a huzamosabb ideig vér nélkül maradó testrész fájni kezd.

Ilyenkor enyhe masszázs és meleg alkalmazása használ a legjobban. A meleget puha takaróval, termofórral, langyos fürdővel alkalmazhatjuk a legpraktikusabb módon. A görcs kienged és a normális vérkeringési viszonyok helyreállván a fájdalom is megszűnik.

A vérerek görcsét okozó különböző tényezők közül hadd említsük fel ismét a legelterjedtebbet: a nikotint. Gyakran fellép pl. a láb vérereinek görcse a mértéktelen dohányosoknál. A sántítás egy bizonyos, az orvosok által jól ismert fajtája ennek a következménye. De minthogy a nikotin a szívre is kórosan hat, végeredményben a vérkeringés egyik legmegátalkodottabb ellenségével van benne dolgunk.

Még szerencse, hogy a cigaretta, vagy a szivar szívása közben a dohány nikotintartalmának nagyobb része elég, megsemmisül, különben egyetlen dohányrudacska is elegendő lenne ahhoz, hogy halálos ér- és szívbénulást okozzon. Ilyen veszélyeket rejt magában ez az általánosan elterjedt „élvezeti” cikk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98