Dtum
Login with Facebookk
1933 | Április

Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a pulzus

Ha orvost hivnak valakihez, akkor annak az az első dolga, hogy megvizsgálja a páciens – vérerét. Kezébe veszi a beteg csuklóját és kitapogatja rajta azt a helyet, ahol a szív felől jövő verőerek – más néven: ütőerek vagy artériák – egyike olyan felszínesen fekszik a bőr alatt, hogy a szív összehúzódásai alkalmával kilökött vér lökéseit a bőrön át tapintani lehet.

Ez a pulzus. A régi kínaiak már nem kevesebb mint ötezer esztendővel ezelőtt rendszerbe foglalták a pulzus különböző elváltozásait. Európa ókori nagy orvosai is felismerték, hogy a vérerek állapotából milyen fontos egészségügy következtetéseket lehet levonni.


Mi magunk is kitapogatjuk a pulzusunkat és zsebórával a másik kezünkben megállapíthatjuk, hogy mennyit ver egy perc alatt, 15-60 életév között 70-72 a normális pulzusszám. A kisgyereké jóval több, az aggastyáné kevesebb. A nők pulzusa szaporább, mint a férfiaké, az alacsonyabb növésűeké szaporább, mint a magasabbaké.

Mitől lesz szapora a pulzus? Ha a vérerek és szív gyakrabban húzódnak össze, mint ahogy az normális – más szóval: a pulzus szapora, - akkor azt igen gyakran lázas állapot jelének tekinthetjük. Erre nézve szabály az, hogy ha a test hőmérséklete egy fokkal emelkedik, akkor a pulzus 8-9 lökéssel szaporodik, 40 fokos láznak pl. 108-110 pulzus felel meg.

De vannak bizonyos mérgek is, amelyek a szívverést erősen szaporítják. A legismertebb közülök: a szesz. Természetes, hogy a szív és vérerek csak bizonyos ideig tudják elviselni azt a fokozott munkát, amire az alkohol kényszeríti őket. A szív és a vérerek betegségeinek nagyrésze a mértéktelen alkoholfogyasztásból származik.

Magas pulzusszámmal találkozunk sportembereknél, turistáknál is, ami azonban többnyire csak megerőltetés okozta muló jelenség és annak a jele, hogy a szív alkalmazkodott a fokozott testi megerőltetéshez. Utóbbit tehát lehetőleg kerülni kell.

Csak egy eset van, amikor a pulzus szaporodását nem tekintjük abnormálisnak: étkezés után mindenkinek szaporábban húzódnak össze a vérerei. Az emésztés munkája készteti erre a vérerek rendszerét. De azért itt is vannak különbségek. Nehezen emészthető ételek, amelyek sokáig „megfekszik a gyomrot”, jobban emelik a pulzusok számát, mint a könnyű, gyorsan emésztődő ételek. Mindenki levonhatja ebből a gyakorlati következtetést, hogy milyen koszt az egészségesebb.


Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szív keresztmetszete A szív és a vérerek
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98